Čović: Bitno je

Čović: Bitno je šta će Vučić reći o BiH

News Vijesti

Bitno je šta će Aleksandar Vučić reći o Bosni i Hercegovini, a Bakir Izetbegović je podržao moj odlazak na sastanak u Beograd. Kazao je to zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji danas boravi u Tuzli.

Kao što je poznato, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć u Beogradu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem. Tom prilikom je otvoreno nekoliko tema, a sastanak je kritikovao Bakir Izetbegović, kazavši kako nije slučajno što je Vučić pozvao dvojicu, a ne trojicu lidera iz BiH.

Međutim, Izetbegovićevu reakciju Čović je danas ocijenio nekorektnom, iznoseći činjenicu da je on podržao njegov odlazak u Beograd. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazao je i da su ogromni benefiti sinoćnjeg sastanka po našu zemlju.

“Toliko smo stvari spustili na zemlju i na neki način sebi olakšali. Duboko vjerujem da ovaj čitav prostor treba ići ka Evropskoj uniji i to je nama zajedničko, bez izuzetka. Mi moramo na tom putu tražiti prijatelje i saveznike. Za razliku od mnogo nas, Vučić može otići na svaku destinaciju u svijetu, što i čini i nije svejedno šta će kazati o BiH. Zbog toga su ovi sastanci važni. Isto mislim i za Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. To su prijatelji čijim mi riječima možemo dobiti snažan zagovor za naš evropski put koji će nam pomoći da riješimo neka unutrašnja pitanja”, istaknuo je Čović.

Kada je riječ o ovakvim sastancima, Čović je naveo da ne postoji nikakva strateška relacija na nivou Beograda i Zagreba. Istaknuo je da Hrvatska predstavlja najvećeg prijatelja BiH, kada je riječ o stabilnosti i cjelovitosti države, ali i euroatlantskoj budućnosti.

“U vođenju naše politike moramo se konsultirati s našim susjedstvom, jer najvažnije je da imamo dobre susjede. Naša tri susjeda su osnova unutrašnje stabilnosti BiH, a ako to potcijenimo, onda imamo ozbiljne probleme. Neki mogu negodovati, ali ja se uopće ne bih bavio time. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali mi koji imamo mogućnost trebamo praviti tu komunikacij iz više razloga, a ne čekati godinu ili dvije za popunjavanje rupa”, dodao je Čović.

Izrazio je želju i ka tome da Crna Gora, Srbija i Hrvatska budu pravi susjedi našoj zemlji. “Želimo imati vrlo prepoznatljivu evropsku budućnost kako bismo dobili kandidatski status, a za to moramo ispuniti mnogo uslova. To sami sigurno ne možemo ostvariti bez naših prijatelja. Svaki sastanak koji radimo u dobroj nakani je kvalitetan za BiH. Onaj ko svojata sebi BiH, mislim da joj najviše šteti. Pozivati se na probosanstvo i patriotizam je nakaradno promišljanje politike. Mi imamo svoj ustav koji je vrlo precizno definirao šta je BiH i on u konačnici mora biti shvaćen od svih nas”, potcrtao je Čović.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *