Crna Gora i "ekspertska" vlada

Crna Gora i “ekspertska” vlada

News Vijesti

Nakon trodnevnog zasjedanja Skupštine Crne Gore u petak je izglasan novi saziv vlade ove države. Šta građani Crne Gore, ali i zemlje u regiji mogu očekivati od nove crnogorske vlade za Klix.ba komentirao je politički analitičar Srđan Vukadinović. Tokom čitanja eskpozea mandatara i budućeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, moglo se vidjeti kako program na kojem se temelji rad nove vlade nema podršku zastupnika, a njegova sadržina također je pod velikim znakom pitanja.

“Mnogo je tenzija bilo i nakon samih rezultata izbora, s obzirom na to da je odnos bio 41 zastupnik nove vladajuće koalicije naspram 40 zastupnika DPS-a i drugih partnera. Ako neko vladu drži s jednim zastupnikom, onda je jasno da je to veoma nestabilna i rovita vlada koja ne može izdržati ni dužinu trajanja, ni kritiku vremena, a još manje kritiku programskih zadataka koje bude nastojala ostvariti. Ona se temelji na labavoj većini koja se preko noći mijenja. S druge strane, vidjeli smo da su i koalicioni partneri bili protiv vlade i protiv programa. Očito vlada licemjerje, jer ako ste protiv vlade i protiv personalnih rješenja, i ako mandatar odbije prijedloge Pokreta za promjene i Demokratskog fronta, onda je jasno da je to licemjerno ponašanje”, ističe Vukadinović.

S druge strane, pored licemjernog ponašanja nove većine u Crnoj Gori, Vukadinović ističe i problem nepovjerenja koje u ovoj državi nikada nije bilo veće kada je u pitanju jedna vlast.

“U posljednjih 30 godina nijedna vlada nije imala manju podršku od ove. Ona neće izdržati ni punu godinu, jer očigledno je da se koalicioni partneri prestrojavaju i traže druga rješenja. Nastoje se osloboditi Zdravka Krivokapića u čemu su i uspjeli s obzirom na to da on preuzima poziciju premijera. Krivokapić će podnijeti ostavku na mjesto zastupnika te će umjesto njega doći neko iz Demokratskog fronta koga oni mogu kontrolisati. Ne treba imati iluziju, ovo je samo jedno prijelazno rješenje da bi se napravila tranzicija, i kako bi se prestrojile snage kada su u pitanju DF i Zdravko Krivokapić.

Jedan od problema unutar novih odnosa između vladajućih partnera mogao bi biti upravo status Zdravka Krivokapića.

“Krivokapić je general bez vojske. On nema partiju iznad sebe, već crkvu. Nastojat će napraviti određenu partiju u saradnji sa crkvom koja će biti demokršćanskog karaktera. DF će pokušati da se oslobodi njegovog utjecaja kako bi krenuli samostalno na sljedeće izbore, jer su uvidjeli da sa crkvom nisu dobili ništa. Oni imaju 27 mandata ali oni taj rezultat ne mogu ostvariti na sljedećim izborima, jer će on pripasti jednim dijelom i Krivokapićevoj novoj partiji koja će biti pod direktnim utjecajem Srpske pravoslavne crkve”, dodaje Vukadinović.

Podijeli

Komentariši