400 miliona eura za vakcine

EU: 400 miliona eura za vakcine

News Vijesti

Evropska komisija je saopćila da planira izdvojiti 400 miliona eura u okviru međunarodnog mehanizma Covax za pomoć u kupovini i isporuci doza budućih vakcina protiv koronavirusa za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

Agencije pišu da projekt Covax, kao mehanizam osiguranja za zemlje zabrinute za osiguravanje pristupa vakcinama, ima cilj do kraja 2021. godine kupiti za sve te države dvije milijarde potencijalnih vakcina pregovarajući s različitim dobavljačima koji pokrivaju različite naučne tehnologije, vrijeme isporuke i cijene.

Projekt Covax, koji zajedno vode Gavi, Savez za vakcine, Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), za cilj ima ubrzati razvoj i proizvodnju vakcina protiv koronavirusa, ali i garantovati pošten i ravnopravan pristup za svaku zemlju svijeta.

“Komisija najavljuje doprinos Covax-u u iznosu od 400 miliona eura za zajednički rad na kupovini budućih vakcina, a sve u korist zemalja s niskim i srednjim prihodima. Detaljni uslovi za učestvovanje i doprinos EU-a bit će razrađeni u narednim danima i sedmicama”, kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

Iz Evropske komisije su dodali da su spremni s drugim članicama EU “podijeliti ekspertizu i resurse unutar Covaxa kako bi se ubrzao razvoj i povećala proizvodnja vakcine građanima širom svijeta, u siromašnim i bogatim zemljama”.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *