Angela Merkel

EU pred najvećim izazovom

News Vijesti

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se EU nalazi pred najvećim izazovom od svog osnivanja. “Suočeni smo s velikim izazovom po zdravlje građana, a suočene su sve zemlje članice. Zbog toga mora biti u interesu svih, a tako i Njemačke, da iz te krize ne izađemo oslabljeni, već snažniji”, poručila je ona.

Merkelova je na konferenciji za štampu najavila sutrašnji sastanak evro-grupe na kojem će biti razmatran prijedlog Savjeta EU, te poručila da će Njemačkoj biti dobro okoliko koliko bude dobro Evropi. Naglasila je da se u ovoj krizi vidjelo koliko su umrežene i isprepletane privrede, te da odgovor mora biti samo više Evrope, Evropa koja je snažnija i koja bolje funkcioniše u svim njenim dijelovima, a tako u svim članicama.

Ona je navela da su zemlje koje su članice evro-grupe posebno povezane i da očekuje od ministara finansija prijedloge za prevazilaženje krize.

Merkelova je podsjetila na postojanje kriznog instrumenta ESM, koji sadrži kreditne linije, a koje su dostupne u slučaju elementarnih nepogoda, dodajući da pandemija to svakako jeste. Pozdravila je prijedlog predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen za očuvanje radnih mjesta, navodeći da u toj sferi treba uložiti mnogo napora.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *