Francuska i muslimani

Francuska i muslimani

News Vijesti

Odnosi između Francuske i islamskog svijeta su napeti i to nije prvi put. Kulminacija se desila nakon obezglavljivanja nastavnika u Parizu. Dobri poznavatelji islama i Francuske su za naš portal govorili o uzrocima, manifestacijama i posljedicama ovakvog odnosa. Prije tri godine sredovječni bankar Emmanuel Macron je kao tada novoizabrani predsjednik Francuske predstavljan kao nada svoje zemlje i ostatka svijeta.

Mnogima, a posebno useljenicima u Francuskoj je laknulo što je ovaj političar liberalnog svjetonazora u predsjedničkoj utrci pobijedio radikalnu desničarku Marine le Pen. Nedugo poslije Macron je domaćoj i svjetskoj javnosti priredio hladan tuš. Njegovom ekonomskom politikom je nezadovoljan veliki broj Francuza, a njegovom politikom prema muslimanima su nezadovoljni oni sami. Smatraju da je diskriminirajuća i isključiva po njih.

Antagonizam je postao zabrinjavajući nakon što je satirični list Charlie Hebdo objavio kontroverznu karikaturu poslanika Muhammeda a.s., a što je bio i povod za krvavi teroristički napad na redakciju ovog lista 2015. Više od pet godina kasnije, ovog mjeseca je na stravičan način ubijen nastavnik historije i geografije Samuel Paty koji je govoreći svojim učenicima o slobodi govora pokazao i navedenu karikaturu. Zbog ovoga je uhapšeno nekoliko osoba.

Posljednja dešavanja su uzrokovala nove napetosti između Francuske i muslimana. Posebno je izražen antagonizam na relaciji Pariz – Ankara. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se nije suzdržao od teških riječi. Macronu je, između ostalog, poručio da mu je potreban “mentalni tretman” i pozvao je na bojkot francuskih proizvoda. Iz grada svjetlosti su odgovorili da neće tražiti bojkot turskih proizvoda, ali su opozvali ambasadora iz Turske.

Za profesora na sarajevskom univerzitetu Esada Durakovića riječ je o sukobu dva svjetonazora i podsjetio je da terorizam najviše šteti samim muslimanima.

“Francuska je, nažalost, već duže vrijeme poprište sukoba dva svjetonazora. Njoj svjedočimo već neko vrijeme, čini se posebno od slučaja Charlie Hebdo, ekstremističkih ili terorističkih napada između muslimana i nemuslimana Francuza. Nijedan teroristički akt ne odobravam, naprotiv. Često sam pisao i govorio o tome da je terorizam – od IDIL-a u Siriji do napada u Parizu – najveći, užasan udarac na sam islam, da je to zabadanje noža u srce upravo islamu. To je nedvojbeno”, rekao je.

Podijeli

1 thought on “Francuska i muslimani

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *