Francuska istražuje

Francuska istražuje odgovor vlasti

News Vijesti

Francuska policija pretresla je danas domove pojedinih državnih i zdravstvenih zvaničnika u sklopu istrage o njihovom postupanju tokom pandemije koronavirusa. Među njima su bili ministar zdravstva Olivier Veran i direktor nacionalne zdravstvene agencije Jerome Salomon.

Francuski sud je početkom ove godine pokrenuo istragu o reakciji vlasti na pandemiju, odnosno o problemima s nedostatkom opreme te spornim odgovorom na pojavu žarišta. Naime, ljekari i rodbina žrtava postavili su pitanje o kaznenoj odgovornosti za nemar tokom izbijanja pandemije te je u julu pokrenuta istraga, piše BBC.

Specijalizirani sud saslušava slučajeve navodnih nezakonitih postupaka, odnosno, nemara ministara i drugih vladinih zvaničnika. Međutim, da bi te optužbe bile potkrijepljene, vlasti moraju pronaći dokaze da službenici svjesno nisu poduzeli potrebne korake za spašavanje života.

Jučer je u Francuskoj registrovan 22.951 novi slučaj zaraze, što je već treći put u zadnjih šest dana da u toj zemlji ima više od 20.000 novozaraženih dnevno. “Moramo djelovati i zaustaviti širenje koronavirusa”, rekao je francuski predsjednik Macron. Podsjećamo, zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, francuske vlasti su donijele nove mjere. Među njima su one koje zabranjuju vjenčanja i privatne zabave.

Nove mjere će se provoditi četiri sedmice, a postoji mogućnost da se provode šest sedmica ako parlament da saglasnost za to.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *