maske na radnom mjestu

Francuska: Zaštitne maske na radnom mjestu

News Vijesti

Nadležni u Francuskoj planiraju da se zaštitne maske obavezno nose na radnom mjestu zbog pandemije koronavirusa. Ministrica za zapošljavnaje Élisabeth Borne je za AFP izjavila da će se maske morati nositi u svim unutrašnjim radnim prostorijama, prenosi britanski dnevni list The Guardian. O ovoj epidemiološkoj mjeri je već razgovarala sa predstavnicima radnika i poslodavaca i tom prilikom im je ukazala da je to savjet vladinog vijeća za javno zdravstvo.

Prilikom razmatranja ove mjere uzelo se u obzir da se koronavirus prenosi kapljično prilikom kašljanja ili razgovora. U Francuskoj su zaštitne maske već obavezne u vozilima javnog prijevoza i javnim prostorima. Do sada je na poslodavcima bilo da li će tražiti od radnika da nose zaštitnu masku.

A Finska je počela praviti zalihe paracetamola i deksametazona strahujući od drugog vala pandemije koroanvirusa. Nadležni u ovoj državi su obrazložili ovu svoju odluku. Prema navodima AFP-a, globalne zalihe paracetamola je pogodila pandemija. Neke od zemalja, među kojima je i Kina, smanjile su proizvodnju ovog medikamenta.

“Ovaj korak smo poduzeli ako problemi sa opskrbom i logistikom ovog lijeka potraju. Želimo da imamo dovoljne količine ovog medikamenta za svakog pacijenta”, ukazala je Noora Oinonen iz finskog Ministarstva zdravstva.

U međuvremenu je jedna britanska studija pokazala da deksametazon znatno smanjuje smrtnost kod osoba kod kojih je koronavirus izazvao ozbiljne zdravstvene probleme. Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su upozorili da se ovaj lijek treba davati samo pacijentima čije je zdravlje ozbiljno ugroženo. “Finska je malo tržište za deksametazon. S obzirom na preporuku WHO-a, postoji rizik da se naglo poveća njegova prodaja”, istakla je Oinonen.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *