Ikona vlasništvo porodice iz Banjaluke

Ikona vlasništvo porodice iz Banjaluke

News Vijesti

Ikona koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu duže od 15 godina bila je u vlasništvu jedne banjalučke porodice, koja je izrazila želju da je pokloni Lavrovu, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da ikona nije ukradena, kao i da je apsolutna neistina da je riječ o kulturnom blagu i o nečemu što je otuđeno za vrijeme nekakvih ratnih dejstava. “Ikona ima određenu sentimentalnu vrijednost, ali i vrijednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna osveštana ikona, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijedost”, rekao je Kovačević za RTRS.

Kovačević je naveo da svako može lako provjeriti da takvih ikona ima mnogo na internetu i na eBay, te da je njihova cijena oko 100 do 200 evra. “Ono što je posebno važno u svemu ovome jeste da ne postoji potraga za tom ikonom bilo gdje u bilo kakvoj evidenciji ili bilo kakvoj bazi. Javnosti je poznato da postoji Interpolova baza od 1951. godine, uspostvaljena nakon Drugog svjetskog rata kada je veliki broj umjetnina otuđen i za kojim je tragano. Ta baza je i te kako detaljna i na njoj se nalazi hiljade artefakata iz BiH, ali ove ikone tu nema”, objasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ikona nije nikada predstavljala bilo kakvu kulturnu baštinu niti se radi o bilo kakvom ukradenom kulturnom blagu. “Sve su to najobičnije spekulacije, za koje niko nije ponudio bilo kakav dokaz, ali je potpuno jasno da je namjera bila isključivo politička”, istakao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da odnosi Republike Srpske i Rusije definitivno nisu narušeni, te da je posjeta Lavrova bila dokaz dobrih odnosa Srpske i Ruske Federacije. On je podsjetio da je Ambasada Ukrajine u BiH uputila diplomatsku notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara, koje je Predsjedništvo upoznalo s tom notom.

Podijeli

Najčitanije

Ocjena
5

8 thoughts on “Ikona vlasništvo porodice iz Banjaluke

Komentariši