Kako je otrovan Navalni

Kako je otrovan Navalni

News Vijesti

Opozicioni ruski lider i najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navalni otrovan je nervnim agensom novičokom koji mu je bio podmetnut u donji veš. Tvrdi ovo ruski agent Konstantin Kudryavtsev koji je otkrio konkretne dokaze o trovanju Navalnog. On je kazao da je putovao u Omsk u Sibiru kako bi pokušao uništiti dokaze o Navalnijevom trovanju.

Najmanje osam ruskih tajnih agenata učestvovalo je u trovanju Alekseja Navalnog, tvrdi istraživački tim. Zajedničko istraživanje agencije Bellingcata i nekoliko drugih medija otkrilo je dokaze koji pokazuju da je nedavno trovanje ruskog opozicionog lidera izvršila ruska Federalna služba sigurnosti (FSB).

Pozivajući se na opsežne dokaze u obliku podataka o putovanjima i telekomunikacijama, istraživanje koje je uključivalo saradnju Insidera, ruske istraživačke stranice, njemačkog Der Spiegela i američkog CNN-a pokazala je da je trovanje kritičara Kremlja u sibirskom gradu Tomsku u augustu bilo u planu bar od početka 2017. godine.

Navalni se trenutno nalazi u Njemačkoj, gdje se i dalje oporavlja nakon što je otrovan. On je ranije insistirao da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio njegovo trovanje. Kremlj je porekao bilo kakvu umiješanost. Nakon što je Kudryavtsev potvrdio svoj identitet, njegovi odgovori u 45-minutnom pozivu predstavljaju prve direktne dokaze o umješanosti jedinice u trovanje Navalnog. Kudryavtsev je pružio detaljan prikaz kako je nervni agens primijenjen na nekoliko Navalnijevih gaća.

Toksikolozi koje je CNN konsultirao kažu da bi se novičok, ukoliko se nanese u granuliranom obliku na odjeću, apsorbirao kroz kožu kad se žrtva počne znojiti. Kažu da se u ovom slučaju čini da su napadači koristili čvrsti oblik nervnog sredstva, a ne tečnost ili gel, kao što je prethodno otkriveno u napadu na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bellingcat je rekao da je analiza telefonskih metapodataka dvanaest operativaca FSB-a povezanih s Ruskim kriminalističkim institutom pokazala da je jedinica upravljala objektom za trovanje hemijskim oružjem koje liči na laboratoriju kojom je upravljao KGB, kako su opisali bivši pripadnici KGB-a koji su napustili ovu službu u vrijeme Sovjetskog saveza.

FSB je nasljednik KGB-a, zloglasne tajne policije iz sovjetske ere koja je prestala djelovati 1991. godine tokom raspada Sovjetskog saveza.

“Analizom metapodataka, preklapanja zapisa o letovima i prethodno objavljenih izvanmrežnih baza podataka, identifikovali smo najmanje 15 operativaca koji rade u ovoj tajnoj podjedinici za trovanje Krivičnog instituta FSB-a. Najmanje njih osam, uključujući i njihovog nadređenog, direktno je učestvovalo u raznim fazama onoga što djeluje kao brojni pokušaji trovanja Alekseja Navalnog”, navodi se u izvještaju.

Podijeli

2 thoughts on “Kako je otrovan Navalni

Komentariši