Kina izvini Australiji

Kina odbila da se izvini Australiji

News Vijesti

Kina se odbila izviniti Australiji zbog objavljivanja kontroverzne i navodno lažne fotografije na vladinom Twitter profilu, na kojoj se sugeriše da su australski vojnici počinili ratne zločine u Afganistanu. Naime, na spornoj fotografiji koju je ministar vanjskih poslova Kine Lijian Zhao objavio na Twitteru nalazi se nasmijani australski vojnik koji drži nož pokraj djetetovog vrata, a na dnu fotografije piše: “Ne boj se, došli smo donijeti mir”.

Ova objava je izazvala veliki revolt australskih vlasti koje su odmah zahtijevale od Kine da se izvini zbog toga, a premijer Scott Morrison je kazao da bi se Peking trebao sramiti zbog dijeljenja takve “odvratne” fotografije. I premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern je također kazala da je njena vlada svoju zabrinutost zbog te objave prenijela Pekingu.

“Novi Zeland je direktno kineskim vlastima prenio zabrinutost zbog objave te fotografije. Iznesen je nepravilan stav i naravno da nas se to tiče. Dakle, postupili smo na način na koji to inače čini vlada Novog Zelanda ukoliko ima nedoumice”, kazala je Ardern. Pretpostavlja se da je ova objava uslijedila kao odgovor na rezultat nedavne istrage provedene u Australiji u kojoj su pronađeni dokazi da su njene specijalne snage ubile 39 civila i zatvorenika u Afganistanu.

Australija se izvinila Afganistanu zbog ubistava koja su sada predmet istrage. “Šokirani ubistvima afganistanskih civila i zatvorenika, koja su počinili australski vojnici, najoštrije osuđujemo takve postupke i pozivamo na odgovornost”, napisao je Zhao uz fotografiju koju je objavio.

Uprkos široko rasprostranjenim globalnim kritikama, Kina se odbila izviniti, a Zhao je kasnije istakao fotografiju na vrh svog zvaničnog Twitter profila, na koju je dobio 38.700 lajkova i 6.655 retvitova, bez obzira na upozorenje ove društvene mreže da je riječ o osjetljivom sadržaju.

Podijeli

1 thought on “Kina odbila da se izvini Australiji

Komentariši