nije čestitao Bajdenu

Ko još nije čestitao Bajdenu? Velesile ćute !

News Vijesti

Dok pobjedniku na predsjedničkim izborima u SAD demokrati Džo Bajdenu pristižu čestitke sa svih strana svijeta, jedan broj svjetskih lidere još je uzdržan i ne žuri da pozdravi pobedu budućeg američkog predsednika. U današnjoj analizi  podseća da je Trampova naklonost prema autoritarnim političkim liderima konstanta njegovog predsjedničkog mandata i konstatuje se da uzdržanost nekih svjetskih lidera zapravo razotkriva prirodu odnosa koje oni projektuju ka budućoj američkoj administraciji i tip saradnje koji anticipiraju.

Kremlj je 2016. godine, nakon Trampove pobjede nad Hilari Klinton čestitao pobedu novoizabranom američkom predsjedniku samo nekoliko sati nakon objavljivanja izbornih rezutlata. Danas je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Moskva sačekati da zvanično budu objavljeni izborni rezultati i tek onda će ih komentarisati.

Ni kineski predsjednik Si Ðiping nije požurio da pozdravi izbornu pobjedu Bajdena. Danas je predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova preskočio pitanje novinara kada će Peking uputiti čestitke Bajdenu, odgovorivši da će se Kina ponašati u skladu sa “međunarodnom praksom”.

Ni Ankara još nije reagovala na Bajdenovu izbornu pobjedu. Turski predsjednik Redžep Tajip Erogan je uglavnom imao prećutnu saglasnost predskednika Trampa da radi šta god hoće, a sa Bajdenom u Bijeloj kući odnosi neće biti tako harmonični, smatraju analitičari.

Brazilski predsednik Bolsonaro, koga mnogi nazivaju “Trampom iz Tropa” zbog populističke politike koju vodi i negovanja kulta sopstvene ličnosti za sada se ne oglašava o američkim izborima, a i predsjednik Meksika Obrador biranim riječima je saopštio da Meksiko mora da sačeka da se rasvijetle sve pravne nedoumice koje prate proces prebrojavanja glasova američkih birača prije nego što čestita izbor novom predsjedniku SAD.

Nemački diplomata Volfgang Išinger i predstavnica delegacije EP Tanja Fajon zatrazili su od Janeza Janse, Premijera Slovenije, da se izvini i cestita pobedu Bajdenu. On im je odgovorio fotografijom:

Podijeli

Najčitanije

Ocjena
5

6 thoughts on “Ko još nije čestitao Bajdenu? Velesile ćute !

  1. Pozdrav i čestitke! Doći će do pobjednika, ali kada će američke pravosudne vlasti, kao i nekoliko puta u povijesti tokom svojih izbora, imati posljednju riječ – presudu. Kao i svugdje u svijetu, pravila su jasna. Glasanje putem pošte znači da se sve što na biračko mjesto stigne u zatvorenoj koverti do trenutka zatvaranja biračkog mjesta, na kojem je birač registrovan, računa kao glasanje. Koverta se otvori i glasački listić stavi na hrpu. Tek tada započinje brojanje glasova. Sve što stigne nakon tog roka ne uzima se u obzir jer se smatra da birač nije učestvovao u glasanju. Činjenica da je pošta kasnila sa dostavom nije bitna jer Zakon o izborima svuda u svijetu propisuje rok i rokove u kojima glasanje započinje i završava. Sve što se kasnije čini poštom je manipulacija i krađa izbora. Dok se sporna pitanja ne riješe, vidimo kako se velike sile suzdržavaju od čestitanja …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *