Kremlj odbacio optužbe

Kremlj odbacio optužbe

News Vijesti

Kremlj je u četvrtak odbacio optužbe da je Rusija odgovorna za trovanje opozicionog političara Alekseja Navalnog i istakao kako ne vidi osnove za nametanje sankcija Moskvi zbog ovog slučaja. Agencije pišu da se Kremlj oglasio dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je Navalni otrovan sovjetskim vojnim otrovom novičokom te da je to bio pokušaj ubistva.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva odbacila bilo kakve insinuacije da se iza napada na Navalnog nalazi Rusija te je upozorio druge zemlje da ne donose ishitrene zaključke. Peskov je rekao da nema razloga raspravljati o sankcijama protiv Moskve, nakon što je Merkel rekla da će se Njemačka konsultovati s NATO članicama po pitanju toga kako će odgovoriti na trovanje.

Navalnom je pozlilo na letu iznad Sibita prošli mjesec i prvo mu je pružena ljekarska pomoć u Rusiji nakon čega je ipak prevezen na daljnje liječenje u Berlin. Ruski ljekari su kazali kako nisu pronašli tragove otrova, ali je berlinska bolnica Charite navela da je otrovan nekim tipom inhibitora kolinesteraze, grupom hemikalija koje uključuju pesticide i nervne otrove poput novičoka, VX-a i sarina.

Njemačka je u srijedu zvanično objavila da su testovi provedeni u vojnoj laboratoriji potvrdili da je Navalni otrovan novičokom. Berlinska bolnica je objavila da se Navalni i dalje nalazi u induciranoj komi te da ga liječe atropinom.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *