Lavrov stigao u BiH

Lavrov stigao u BiH

News Vijesti

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je stigao večeras u Sarajevo nakon čega se sastao sa članom Predsjedništva BiH iz RS-a Miloradom Dodikom te predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.

Lavrova su u Vladi RS-a u Istočnom Sarajevu dočekali Milorad Dodik i Željka Cvijanović nakon čega su otpočeli planirani sastanak. Sastanku prisustvuje predsjednica entiteta Cvijanović, ali i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, te brojni predstavnici javnog i političkog života.

Tu je i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, te državni parlamentarci iz RS-a Nebojša Radmanović i Nikola Špirić. Nakon sastanka je planirana konferencija za novinare Lavrova i Dodika.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov će u Bosni i Hercegovini ostati dva dana, a sutra će sesastati sa svim članovima Predsjedništva BiH te ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Planirano je i da se sastane sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem nakon čega odlazi u službenu posjetu Beogradu.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je ranije da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom predstojeće posjete BiH govoriti o agendi za jačanje mira i stabilnosti u BiH, a da su bilateralni odnosi drugi aspekt njegove posjete.

Nakon sastanka šefa ruske delegacije Sergeja Lavrova i delegacije iz Republike Srpske obratio se Milorad Dodik kazavši da su razgovarali o Dejtonu, Uredu visokog predstavnika, evroatlantskim integracijama i drugim temama.

Podijeli

11 thoughts on “Lavrov stigao u BiH

Komentariši