Lukašenko

Lukašenko: Persona non grata u EU

News Vijesti

Vodeće političke stranke Evropskog parlamenta su u zajedničkoj izjavi proglasile predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka za nepoželjnog, persona non grata, i pozvale na održavanje novih, “slobodnih” izbora u toj zemlji. Izjavu su potpisali Evropska narodna partija, Obnovljena Evropa, Progresivni savez socijalista i demokrata i frakcije Zelenih, prenio je “Sputnjik”.

“Predsjednički izbori 9. avgusta u Bjelorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni. Vjerodostojni izvještaji dokazuju pobjedu Svetlane Tihanovske. Zbog toga ne priznajemo Aleksandra Lukašenka za izabranog predsjednika i smatramo ga persona non grata u Evropskoj uniji. Pridružujemo se bjeloruskom narodu u njegovom zahtjevu za novim i slobodnim izborima”, navodi se u zajedničkoj izjavi evroparlamentaraca.

Partije Evropskog parlamenta podržale su odluku Ministarstva spoljnih poslova EU o pojedinačnim dodatnim sankcijama Bjelorusiji i pozvale da one što prije budu uvedene. “Pozdravljamo odluku ministara spoljnih poslova EU o ‘crnoj listi’ svih zvaničnika odgovornih za nasilje i falsifikovanje predsjedničkih izbora. Apelujemo da spisak bude što prije sastavljen kako bi se osobama koje su izvršile ova krivična djela zabranio ulazak u EU i blokirala njihova imovina“, navodi se u izjavi.

EU parlamentarci su takođe pozvali Rusiju da se uzdrži od miješanja u situaciju u Bjelorusiji. Parlamentarci su osudili “upotrebu sile nad mirnim demonstrantima” i pozvali na hitnu i transparentnu istragu svih slučajeva nasilja nad građanima. “Tražimo momentalno osobađanje svih koji su pritvoreni prije i poslije predizborne kampanje”, navodi se u saopštenju. Prema zvaničnim podacima, prvih dana privedeno je preko 6.700 ljudi.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *