Macron posjetio porušeni Bejrut

Macron posjetio porušeni Bejrut

News Vijesti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je porušeni Bejrut dva dana nakon smrtonosnih eksplozija i obećao novi “politički pakt” za Liban. Macron je hodao oštećenim ulicama Bejruta dok je oko njega gomila ljudi skandirala da će vlada “pasti” zatraživši međunarodnu pomoć, javlja Euronews.

“Ovdje sam i da pokrenem novu političku inicijativu. To ću izraziti danas popodne libanskim liderima i političkim snagama”, rekao je Macron. Libanska vlada odredila je kućni pritvor za nekoliko zvaničnika luke u Bejrutu dok su istražitelji ispitivali uzroke masovne eksplozije u skladištu. Spasioci još uvijek tragaju za preživjelima nakon eksplozija u glavnom gradu Libana od kojih je najmanje stradalo 137 osoba a hiljade povrijeđeno.

Neuspjeh političara i službenika da spriječe katastrofu izazvao je veliki gnjev građana u Libanu. Zbog toga je posjeta Macrona uglavnom naišla na odobravanje. No, njemački Welt javlja da je bilo i onih Libanaca koji su negodovali zbog njegovog dolaska, tako što su Macronu dobacivali sa balkona: “Zašto ste došli?!”

Macron se, kako javlja Euronews, sastao s predsjednikom Michelom Aounom i premijerom Hassanom Diabom, kao i predstavnicima hitnih službi. Pariz je poslao tri aviona pomoći i medicinskog materijala u Bejrut. Četvrti avion pomoći, navodi Euronews, tek treba da stigne. “Morat ćemo organizirati dodatnu podršku u narednim danima, i na francuskom, i na evropskom nivou”, rekao je predsjednik Macron.

No, francuski čelnik također je rekao da će se sastati s cijelim političkim establišmentom, intelektualcima i novinarima zbog “dijaloga istine”. “Bez obzira na eksploziju, znamo da je ovdje kriza ozbiljna. Ona podrazumijeva povijesnu odgovornost čelnika”, istakao je on.

Insistirao je na tome da se zemlja mora reformisati, napomenuvši da “Francuska to zahtijeva već mjesecima, ako ne i godinama”. “Ako se te reforme ne provedu, Liban će i dalje tonuti”, upozorio je Macron.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *