Mađarska stavila veto

News Vijesti

Mađarska je stavila veto na zajedničku deklaraciju o Ukrajini pošto ne sadrži sugestiju za obavezu susjedne zemlje da u potpunosti poštuje mađarsku manjinu koja tamo živi, rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. “Mađarska neće žrtvovati svoje sunarodnike radi geopolitike”, rekao je Sijarto.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg trenutno je u Kijevu kako bi iskazao podršku Alijanse Ukrajini. Mađarska se u nekoliko navrata sporila sa Ukrajinom oko, kako navodi, ograničenja prava oko 150.000 sunarodnika da koriste svoj maternji jezik, posebno u obrazovanju. Budimpšešta je zaprijetila da će blokirati težnje Kijeva da se približi NATO i EU.

Sijarto je naglasio da Mađarska nije imala drugog izbora sem da stavi veto na saopštenje NATO jer ne sadrži prijedloge Budimpešte od kojih se od Ukrajine traži da poboljša prava manjina. Ukrajina je 2017. godine usvojila Zakon prema kojem prosvetni radnici moraju da koriste samo ukrajinski jezik u srednjim školama navodeći da žele bolju integraciju manjina te da im pomogne u lakšem dobijanju posla u javnom sektoru.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *