Makron pozitivan

Merkel negativma, Makron pozitivan

News Vijesti

Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je negativna na testu za koronavirus poslije samita EU prošle sedmice, gdje se sastala sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji je zaražen koronavirusom. Iz Pariza je jutros saopćeno i to da će Macron u samoizolaciji ostati sedmicu, ali su iz Elysejske palače istakli da ostaje na čelu administracije i da će obavljati poslove sa daljine.

“Kancelarka je rutinski testirana nekoliko dana poslije samita EU. Ona želi brz oporavak francuskom predsjedniku”, rekla je glasnogovornica Vlade Njemačke i dodala da je Merkel bila negativna. Među liderima koji su morali otići u samoizolaciju poslije samita EU su predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel i španski premijer Pedro Sanchez.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je pozitivan na koronavirus te će narednih sedam dana provesti u izolaciji. Macron se testirao nakon što je osjetio blage simptome infekcije. Narednih sedam dana provest će u izolaciji, odakle će nastaviti obavljati poslovne obaveze.

Kratko saopćenje za javnost nije otkrilo o kakvim se simptomima radilo. Više informacija o njegovom zdravstvenom stanju bit će dostupno u narednom periodu.

Švedski kralj Carl XVI Gustaf (74), čiji su sin i snaha prošli mjesec bili pozitivni na koronavirus, iskoristio je godišnji kraljevski specijal za Božić kako bi naglasio rastući utjecaj virusa, u rijetkoj intervenciji monarha čije su dužnosti uglavnom ceremonijalne.

Švedska se izdvojila od većine zemalja izbjegavajući zaključavanje i maske za lice, ostavljajući škole, restorane i preduzeća uglavnom otvorenima i oslanjajući se uglavnom na dobrovoljno socijalno udaljavanje i higijenske preporuke kako bi usporila širenje koronavirusa.

Službena komisija izjavila je u utorak da su sistemski nedostaci u njezi starijih osoba, zajedno s neadekvatnim mjerama vlade i agencija, doprinijeli posebno visokom broju žrtava u Švedskoj u domovima za njegu. “Vjerujem da nismo uspjeli. Imali smo veliki broj smrtnih slučajeva i to je strašno. To je nešto što svima nama donosi patnju”, rekao je kralj u odlomku iz programa koji je u srijedu emitirao SVT.

Podijeli

4 thoughts on “Merkel negativma, Makron pozitivan

Komentariši