Merkel traži zajedništvo

Merkel traži zajedništvo

News Vijesti

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas na sastanku sa premijerima 16 pokrajina u Berlinu da djeluju zajedno kako bi suzbili širenje virusa korona. Novinska agencija DPA navodi da je Merkelova postavila pitanje premijerima da li žele da preduzmu hrabar korak ili da se ponovo sastaju na sedmičnom nivou kao što je to bilo proljetos.

Na sastanku je donesena odluka da se u oblastima proglašenim za žarišta koronavirusa ograniči okupljanje do deset osoba. Pabovi i restorani radiće do 23:00 sata. Nove regulative stupiće na snagu u regijama gdje u roku od sedam dana bude više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. U regijama gdje je stopa zaraženih povećana na 35 na 100.000 stanovnika maske su obavezne na lokacijama na kojima se ljudi okupljaju i borave duže vremena.

Francuska će uvesti policijski sat u gotovo trećini države radi suzbijanja širenja koronavirusa, ali nije predviđena nova blokada na nacionalnom nivou, rekao je danas predsjednik Emmanuel Macron. Macron je objavio da će policijski sat koji će stupiti na snagu od subote i trajati od 21:00 sat do 6:00 sati narednog jutra neposredno nakon što je administracija objavila vanrednu situaciju za javno zdravlje.

Francuski predsjednik naveo je da će policijski sat biti uveden u širem regionu Pariza, Merseju, Tuluzu, Monpeljeu i još pet gradova. Macron je naglasio da je reagovanje neophodno i da Francuska nije izgubila kontrolu nad virusom, ali da situacija izaziva zabrinutost.

U Francuskoj je registrovan 22.591 zaraženi virusom korona, što je treći put u proteklih šest dana da ih je više od 20.000. Preminulo je više od 32.000 ljudi. Francuske vlasti proglasile su nešto ranije vanrednu situaciju za javno zdravlje čime su zvaničnicima data veća ovlaštenja da uvode nove mjere radi suzbijanja širenja virusa korona.

Podijeli

1 thought on “Merkel traži zajedništvo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *