Mjere Kriznog štaba

Mjere Kriznog štaba u Sarajevu

News Vijesti

Krizni štab Kantona Sarajevo je danas donio nove mjere koje se odnose na škole, ugostiteljske objekte i tržne centre. Prije nekoliko dana na snagu je stupila odredba prema kojoj na otvorenom prostoru može biti maksimalno 60 osoba, a na zatvorenom 30 osoba.

“Navedena zabrana se odnosi i na dženaze, sahrane, sprovode i druge vjerske i političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica i slično. Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova istog domaćinstva”, obrazložili su.

Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo su naložili da se nastavi odvijanje nastave uz primjenu kombinovanih modela nastave u osnovnim školama, dok se iz istog izuzimaju srednje škole koje će nastaviti održavati nastavu isključivo online modelom od 23. do 31. oktobra. Pohađanje predškolske nastave će ostati nepromijenjeno.

“Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (higijensko-epidemioloških mjera) u skladu sa tačkom 1. ove naredbe, bez obzira na kvadraturu ugostiteljskog objekta, uz poštivanje svih mjera distance između stolova od dva metra i više, i uz najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom”, objasnili su.

Napomenuli su da u ugostiteljskom objektu u svakom trenutku ne smije biti više od 30 osoba u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Naredbom je ograničen i broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima.

“Dozvoljava se jedna osoba na 10 metara kvadratnih prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Privredni subjekti su dužni pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. U hodnicima tržnih centara ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekata. Sve navedeno je obavezujuće i za hotele, motele i hostele”, ukazali su iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Potcrtali su da sve ustanove, preduzeća, institucije koje imaju organizovane restorane i menze unutar svojih objekata dužni su pridržavati se svih mjera koje važe i za ugostiteljske objekte iz tačke 4. ove Naredbe. U plesnim školama se dozvoljava organizacija treninga samo za individualne treninge. Naredbe stupaju na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 22. do 31. oktobra ove godine.

Podijeli

2 thoughts on “Mjere Kriznog štaba u Sarajevu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *