Liban

Na korak od građanskog rata

News Vijesti

Liban je ponovo ušao u mračni tunel i pitanje je kad bi iz njega mogao izaći, zaključak je onih koji dobro poznaju prilike u ovoj trusnoj zemlji, dodatno opterećenoj strahovitom eksplozijom, a potom i padom vlade. Hassan Haidar Diab, nagrađivani novinar zagrebačkog Večernjeg lista, koji je rođen upravo u Bejrutu, za Klix.ba kaže kako je trenutno stanje u njegovoj prvoj domovini i rodnom gradu haotično.

“Nakon one tragične eksplozije i pada vlade niko ne zna u kojem smjeru će ići Liban. Svaki dan vidimo proteste na ulicama, ali oni nisu s ciljem otkrivanja ko je odgovoran za eksploziju te zbog težnje za boljim životom, isključivo su politički motivirani. Već sada su zahtjevi usmjereni ka razoružavanju Hezbollaha i ostavci predsjednika Michela Aouna”, kaže Haidar Diab.

Svako ko poznaje situaciju u ovoj zemlji, dodaje, zna da je razoružavanje Hezbollaha nemoguća misija, da to nije uspjela ni Amerika, ni Izrael, a izbor predsjednika je stvar općeg konsenzusa svih zaraćenih ili zavađenih snaga. “Ovo je tragična situacija u kojoj je 350 hiljada Libanaca ostalo bez kuća, 125 hiljada bez radnih mjesta, nedostaje struje, plina, hrane… Ovaj opći haos može dovesti do građanskog rata kao u sedamdesetim, sve naznake su tu. Tenzija je izuzetno visoka i napeta, svaka politička stranka ima svoju paravojnu formaciju, militantnu grupu naoružanu do zuba i dovoljno je jedna iskra koja bi mogla izazvati rat”, upozorava Diab.

Pravo je pitanje koliko će zvanična vojska, koja je još uvijek kakav-takav garant sigurnosti, moći to držati, nastavlja on te podsjeća da bi za šest dana Haški sud trebao donijeti konačnu odluku u procesu protiv četvorice pripadnika libanskog Hezbollaha zbog ubistva bivšeg premijera i milijardera Rafika Haririja 2005. godine.

“I ovo bi mogao biti povod za dodatni međuetnički sukob, a usuđujem se reći da je Liban ponovo ušao u mračni tunel i pitanje je kad će iz njega izaći i ugledati malo svjetla”, zaključuje za Klix.ba Hassa Haidar Diab.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *