smetnja napretku BiH

Najveća smetnja napretku BiH

News Vijesti

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field govorio je o političkim trzavicama u našoj državi, te o potezu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika odnosno slanju “dokumenata o antidejtonskom djelovanju u BiH” predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. S njim smo razgovarali i o sve zaoštrenijoj migrantskoj krizi u BiH pokušajima političkih blokada provođenja lokalnih izbora, te o sve izraženijim problemima u pravosuđu.

Ovih dana aktuelna politička tema su dokumenti koje je član Predsjedništva BIH Milorad Dodik uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću o antidejtonskom ponašanju visokog predstavnika. Jučer je na tu temu u Beogradu održan sastanak. Zapravo riječ je o zaključcima NSRS od 12. novembra 2019. i 17. februara ove godine koje su bili predmet kritika i međunarodne zajednice, ambasadora Kvinte, PIC-a itd. Koji je vaš komentar na ovaj posljednji čin Dodika?

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažno posvećeno suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i svi prijatelji ove zemlje. Vjerujem da je Ured visokog predstavnika tokom svog postojanja djelovao ispravno, zakonito i u skladu sa najboljim interesima BiH. Dejtonski sporazum predstavlja temelj na kome je izgrađeno 25 godina mira i napretka, a najveća prijetnja tom miru su oni koji prijete jednostranim odcjepljenjem ili koji pokušavaju unazaditi taj napredak.

Kada se bude mijenjao Ustav ove zemlje, kao što je to bio slučaj sa svakom zemljom koja se pridružuje EU, to se mora desiti na osnovu konsenzusa i dobrobiti za sve građane, a ne u svrhu političkih interesa ili nastojanja da ova zemlja ide unazad.

BiH se, kao i mnoge zemlje, suočava sa brojnim izazovima vezanim za kretanje migranata kroz ovaj region. Veći dio tog tereta je nepravično raspodijeljen, posebno u pogledu građana USK. Ali, ne postoje individualna ili lokalna rješenja, tako da početna tačka treba biti koordinirani odgovor sa državnog nivoa, posebno Vijeća ministara, jer BiH kao država ima jasne zakonske odgovornosti.

Država, također, je ta koja najbolje može koordinirati značajnu finansijsku i drugu pomoć koja dolazi u BiH. Puno je bolje adekvatno smjestiti migrante i obezbijediti im zdravstvenu skrb nego ih ostaviti na ulicama, posebno sada, kada se bliži zima. Ali, to je teret koji se treba podijeliti na cijelu zemlju. Brojni su primjeri suosjećanja i podrške koju je pokazala većina građana BiH migrantima, posebno u i oko Bihaća, čime su dali primjer koji bi oni na vlasti trebali više pratiti.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *