Dejton

Nema jednostrane revizije Dejtona

News Vijesti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se danas s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, a iz Banja Luke je otišao u Zagreb upravo na poziv Milanovića. Iz Kabineta hrvatskog predsjednika objavili su saopćenje za javnost u kojem navode detalje sastanka, prenose agencije.

“Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njenim evroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka. Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Dajtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi”,navodi se u saopćenju.

Nadalje se navodi iz Milanovićevog kabineta da je za ostvarenje stabilne i funkcionalne BiH važan nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u BiH, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *