Nisu ispunili obećanje

Vijesti

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da SAD nisu ispunile svoje obećanje da će iz regiona sirijske granice ukloniti pripadnike kurdske milicije, te najavio da će ovo pitanje iznijeti na sastanku sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom naredne sedmice.

Prije mjesec danas Turska je pokrenula ofanzivu protiv pripadnika kurdske milicije Jedinice narodne odbrane (IPG) i, nakon što je zauzela dio teritorije od oko 120 kilometara unutar Sirije, postignut je dogovor sa SAD da militanti neće ulaziti u tu oblast.

Erdoan će o sprovođenju dogovora razgovarati sa Trampom u Vašingtonu 13. novembra. On je ranije potvrdio da će otići u posjetu poslije telefonskog razgovora između dva lidera. “Dok budemo razgovarali, oni koji su nam obećali da će se IPG povući u roku od 120 časova, to nisu ostvarili”, rekao je Erdoan.

Erdoanova ekonomska politika u narednim mjesecima, u kombinaciji s američkim carinama nametnutim protiv izvoza turskog čelika i aluminija, dovela je Tursku u recesiju. Do polovice kolovoza lira je izgubila četvrtinu vrijednosti, a usporavanje gospodarskog rasta nastavilo se i u 2019. Padajuće cijene osnovnih proizvoda, za koje je Erdoan okrivio stranu zavjeru, postale su središnje pitanje na opštinskim izborima koji su održani u martu, Prvi put otkako je AKP stekla uspon 2004. godine, rezultati izbora pokazali su da je stranka izgubila položaj u pet glavnih gradova, uključujući Ankaru i Istanbul, nanoseći veliki udarac Erdoanovoj nacionalnoj agendi.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *