Nov soj koronavirusa

Nov soj koronavirusa

News Vijesti

Evropske zemlje u nedjelju su počele zatvarati svoje granice za putnike iz Velike Britanije, dan nakon što je britanski premijer Boris Johnson naredio veliko zaključavanje Londona i okolnih regija, pozivajući se na zabrinutost zbog brzog širenja novog soja koronavirusa.

Kako piše New York Times, nova ograničenja u Engleskoj, koja su na snagu stupila u subotu u ponoć i glavni grad i druga područja efektivno karantinirala iz ostatka zemlje, najoštrije su mjere koje su poduzete od prvog zaključavanja zemlje u martu.

Željezničke stanice u Londonu u subotu navečer ispunjene su mnoštvom ljudi koji se trude da napuste grad. Državni ministar zdravstva, Matt Hancock, u nedjelju je one koji su se ukrcavali u vozove nazvao “očito neodgovornim”. Takođe je rekao da bi ograničenja koja je gospodin Johnson nametnuo mogla opstati mjesecima.

Zabrinuta potencijalnim prilivom putnika iz Velike Britanije, Holandija je rekla da će obustaviti letove iz Britanije od nedjelje do 1. januara, napominjući da se novi soj koronavirusa pronađen u Engleskoj “širi lakše i brže”.

Italija je također obustavila avio-putovanja, pozivajući se na dužnost zaštite Italijana, a belgijski zvaničnici u nedjelju su donijeli 24-satnu zabranu dolazaka iz Ujedinjenog Kraljevstva zračnim putem ili vozom, koja bi mogla biti produžena. Njemačka izrađuje propise koji ograničavaju putnike iz Velike Britanije, kao i putnike iz Južne Afrike, gdje se pojavila sličan soj virusa. I druge zemlje također razmatraju zabranu, među njima Francuska, Austrija i Irska.

 

Španija je zatražila od Evropske unije koordinirani odgovor na zabranu letova. Zvaničnici transporta u Engleskoj rekli su da će povećati broj policajaca koji nadgledaju čvorišta poput željezničkih stanica kako bi osigurali da se preduzimaju samo osnovna putovanja.

 

Virusne mutacije nisu rijetkost, a britanski zvaničnici rekli su da je ova varijanta otkrivena i u nekoliko drugih zemalja. Sličan soj virusa pojavio se u Južnoj Africi, koji izgleda dijeli neke od mutacija viđenih u britanskoj varijanti.

 

Procjena veće prenosivosti za britanski soj koronavirusa, zvaničnici procjenjuju da ta brojka iznosi 70 posto, temelji se na modeliranju i nije potvrđena laboratorijskim eksperimentima, rekla je Muge Cevik, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta St. Andrews u Škotskoj i naučni savjetnik britanske vlade.

 

“Sve u svemu, mislim da moramo imati malo više eksperimentalnih podataka”, rekla je. “Ne možemo u potpunosti isključiti činjenicu da bi neki od ovih podataka o prenosivosti mogli biti povezani s ljudskim ponašanjem.”

 

Naravno, za ovaj  ”Novi” virus se znalo u Aprilu ove godine .  Bil Gejts  – ”Project Closing Date – 2025 ” . Ocekuju nas jos 4.ovakve godine – po planu Bila Gejtsa.

 

Podijeli

Najčitanije

Ocjena
5

12 thoughts on “Nov soj koronavirusa

  1. UK virus je budući secesionizam, odnosno najava raspada EU. Istočna Engleska u UK je vezana za evropsko kopno, a konačni razlaz UK sa EU kreće u ponedjeljak, odnosno 1. januara 2021. godine, odnosno UK se defaktoi dejuri vraćaju svom državnom suverenitetu Sjedinjenih Država, u kojem nećemo biti tolerisani bilokakva secesija od matice zbog toga što je u Engleskoj uveren totalan lokdan zbog novog i novog “soja” nevidljivog neprijavljivanja, a svaki “propušteni” van UK ovog meseca danas izlaska iz već polumrtve EU.

Komentariši