Odnosi Srbije i Crne Gore

Odnosi Srbije i Crne Gore

News Vijesti

Niko ne može da kaže da je Srbija neprijateljska država Crnoj Gori, poručuje lider pobjedničke koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić nakon takozvanog patriotskog skupa pristalica DPS-a u Podgorici. Zdravko Krivokapić je za agenciju Tanjug rekao da očekuje da će poslije formiranja nove vlade, bez obzira na “politiku podela koju je do sada vodila vladajuća DPS”, odnosi Srbije i Crne Gore u budućnosti biti potpuno prirodni i prijateljski.

Krivokapić podsjeća da svi u Crnoj Gori imaju prijatelje, rođake i kumove u Srbiji. Na pitanje šta je dovelo do tolike mržnje prema Srbiji i Srbima, koja se mogla osjetiti na skupu u Podgorici, Krivokapić kaže da je kreator takve politike upravo onaj ko je do sada vladao. Naglašava da je to neprimjereno, te da žele zajedno sa svima da stvore dobrosusjedski odnos.

“To mora da bude na uzajamnoj saradnji i poštovanju i da niko nikoga ne ugrožava, kao i da svima bude jasno da ne postoji ni projekat ‘velike Srbije’, niti ‘velike Albanije’, koji se može desiti na prostoru Crne Gore”, ističe Krivokapić. “Preispitaćemo sve diskriminatorske zakone” Kada je riječ o Zakonu o slobodi vjeroispovesti, Krivokapić kaže da će biti preispitani svi diskriminatorski zakoni, a među prvima će preuređen i doveden na mjeru koju zaslužuje biti upravo taj zakon.

“Postoji šest zakona koji su diskriminatorski i mi ćemo vjerovatno u tom jednom paketu mjera doći do onoga što je odnos zakona i ustava i zakona i zainteresovanih strana, a ne kao sada da zakon bude diktat koji neko mora da sprovodi. Zakon treba da bude urađen tako da predstavlja najbolje rješenje za sve zainteresovane strane”, objašnjava Krivokapić.

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, kaže da se opozicija u ranije definisanim principima obavezala da će poštovati sve međunarodno preuzete obaveze. “Nas raduje to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao pred predsjednikom SAD sporazum o saradnji. To je vjerovatno jedna relaksacija za sve druge, pa i za Crnu Goru, koja će poštovati sve to što su se dogovorili”, rekao je Krivokapić.

“Formiranje ekspertske vlade najbolje rješenje”
Krivokapić kaže da bi za Crnu Goru formiranje ekspertske vlade u ovom trenutku bilo najbolje rješenje i da takvu vladu vidi kao “vladu spasa”. Očekuje da će nosilac liste “Crno na bijelo” Dritan Abazović odoljeti svim pritiscima kojima je izložen posljednjih dana, kao i da će nova vlada biti formirana za oko mjesec dana.

“Koliko ga poznajem lično, mislim da je to čovjek koji će na svoja pleća ponijeti i veća opterećenja nego što je ovo sada. Naravno, ne služi nikome na čast da vrši pritisak na bilo koga, jer tu se ne radi o pritisku na pojedinca, nego pritisku koji bi mogao da poremeti volju građana”, naveo je Krivokapić.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *