Ofanziva Azerbejdžana

Ofanziva Azerbejdžana

News Vijesti

Azerbejdžan je u sukobu s jermenskim snagama osvojio nekoliko lokacija u Nagorno-Karabahu, objavile su obje strane i vlasti te sporne regije. Jermenska vojska potvrdila je da su se Azerbajdžanci uspjeli probiti u nova područja, što je prvi put da Jerevan priznaje vojno napredovanje svojih neprijatelja.

Predsjednik Azerbajdžana Iham Alijev na svom Twitter profilu je objavio da je osvojeno osam sela. Baku je objavio da je azerbajdžanska vojska ukupno osvojila 45 mjesta u Nagorno-Karabahu, što je jermenska vojska prvo negirala.

Azerbajdžanska državna televizija prikazala je ljude na ulicama kako slave uz vatromet. Alijev je za tursku televiziju Haber Turk kazao kako se vojna ofanziva njegove države nastavlja, više puta se požalivši da mirovni pregovori u protekle tri decenije nisu doveli do mirnog rješenja spora oko te regije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je u telefonskom razgovoru sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom zabrinutost zbog učešća boraca sa Bliskog istoka u sukobu u Nagorno-Karabahu, saopšteno je danas iz Kremlja. U saopštenju se navodi da su Putin i Erdoan potvrdili važnost prekida vatre dogovorenog posredstvom Moskve.

U saopštenju iz kancelarije turskog predsjednika ističe se da je Erdogan rekao Putinu da Ankara želi trajno rješenje za pitanje Nagorno-Karabaha. Azerbejdžan je nešto ranije optužio Jermeniju za pokušaj napada na gasovode i naftovode i upozorio je na “težak” odgovor”. Turska je optužila Jermeniju za okupaciju azerbejdžansku teritoriju i obećava punu podršku Azerbejdžanu.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *