objavljeno 25.000 adresa e-pošte

Oko 25.000 adresa e-pošte i lozinki WHO-a, Gates Foundation-a i drugih su objavljene

News Vijesti

Nepoznati aktivisti objavili su gotovo 25.000 adresa e-pošte i lozinke za koje navodno pripadaju Nacionalnom institutu zdravlja, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Fondaciji Gates i drugim skupinama koje rade na borbi protiv pandemije koronavirusa, navodi SITE Intelligence Group, koja prati internetski ekstremizam i terorizam grupe.

Dok SITE nije uspio provjeriti jesu li adrese e-pošte i lozinke vjerodostojne, grupa je saopćila kako su informacije objavljene u nedjelju i ponedjeljak i gotovo se odmah koriste za poticanje pokušaja haranja i uznemiravanja od strane krajnje desnih ekstremista. Australijski stručnjak za kibernetičku sigurnost Robert Potter rekao je da je uspio provjeriti jesu li adrese e-pošte i lozinke WHO stvarne.

Liste, čije je porijeklo nejasno, čini se da su prvo objavljene na 4chan, oglasnoj ploči poznatoj po mržnjim i ekstremnim političkim komentarima, a potom i na Pastebin, mjesto za pohranu teksta, na Twitteru i krajnje desnim ekstremističkim kanalima na Telegramu , aplikacija za razmjenu poruka.

“Neonacisti i beli nadmoćnici kapitalizirali su se na listama i agresivno ih objavljivali na svim njihovim mestima”, rekla je Rita Katz, izvršna direktorica SITE-a. „Koristeći podatke, krajnji desni ekstremisti pozivali su se na kampanju uznemiravanja dok su dijelili teorije zavjere o pandemiji koronavirusa. Raspodjela ovih navodnih vjerodajnica e-pošte bila je samo još jedan dio višemjesečne inicijative po krajnjoj desnici za oružavanjem pandemije covid-19. ”

Izvještaj SITE-a sa sjedištem u Bethesdi, Md., Kaže da je najveća grupa navodnih e-poruka i lozinki bila iz NIH-a, a 9.938 se nalazi na listama objavljenim na internetu. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti imali su drugi najveći broj sa 6.857. Svjetska banka imala je 5.120. Lista adresa i lozinki WHO iznosila je 2.732.

Manji broj prijava naveden je za Gates Foundation, privatnu filantropsku grupu čiji je suosnivač Microsoft suosnivač Bill Gates, prošle sedmice najavio 150 milijuna USD novih sredstava za borbu protiv pandemije. Na meti je bio i Institut za virusologiju Wuhan, kineski istraživački centar u gradu u kojem je počela pandemija, za kojeg se optuživala da je u pokretanju epidemijAD

Viši dopisnik za nacionalnu sigurnost Pošte Karen DeYoung objašnjava šta stoji iza smanjenja sredstava Svjetske zdravstvene organizacije predsjednika Trumpa. Ne, Bill Gates nije osmislio pandemiju zajedničkog broja 19 i druge lekcije o lažnim vijestima NIH, CDC, WHO i Svjetska banka nisu odmah u utorak navečer odgovorili na zahtjeve za komentare. Fondacija Gates u izjavi je rekla: „Mi pratimo situaciju u skladu sa našim praksama u pogledu zaštite podataka. Trenutno nemamo naznake kršenja podataka u osnovi. ”

FBI je odbio da komentariše. Glasnogovornica Twittera Katie Rosborough rekla je: “Svjesni smo ove aktivnosti računa i poduzimamo široke mjere provođenja zakona prema našim pravilima, posebno našoj politici privatnih podataka. Također poduzimamo skupne radnje uklanjanja URL-a koji povezuje na spornu web lokaciju. ”

Potter, izvršni direktor australijske kompanije Internet 2.0, rekao je da je mogao dobiti pristup računarskim sistemima WHO koristeći adrese e-pošte i lozinke objavljene na Internetu. WHO je naišao na žestoke kritike, uključujući i predsjednika Trumpa, koji je suspendovao financiranje zbog njegovog odgovora na novi koronavirus i optužen je da je previše branič prema Kini.

Podijeli

Najčitanije

Ocjena
5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *