Oksfordska vakcina

Oksfordska vakcina najefikasnija

News Vijesti

Oksfordska vakcina protiv korona virusa stimuliše proizvodnju antitijela i jak odgovor T ćelija na patogene, a najbolji imunološki efekat se postiže kada se ubrizgaju dvije doze vakcine, saopštio je danas univerzitet.

Vakcina “stimuliše proizvodnju antitijela i funkcije T ćelija”, saopštili su sa univerziteta, nakon što su objavljene studije iz faza jedan i dva kliničkih testiranja, prenio je Rojters. “Dvije doze vakcine su pokazale da je odgovor antitijela mnogo jači nego kada se ubrizga jedna doza. Dakle, vakcina je najefikasnija kada se daju standardne doze vakcine”, dodaje se u saopštenju.

Vakcine protiv korona virusa, koje će nakon što ih naredne sedmice odobri Evropska agencija za lijekove (EMA), biti dopremljene u Austriji biće skladištene na 17 tajnih lokacija u zemlji.

A Udruženje austrijskih farmaceutskih trgovaca na veliko (PHAGO) ističe da je dobro pripremljena za prihvat Biontekove vakcine. Firme članice PHAGO su dogradile svoje kapacitete za hlađenje, rekao je generalni sekretar te organizacije Monika Fegele agenciji APA.

Vakcine kada stignu u Austriju neće biti smeštene u nekakvo centralno skladište, već će biti raspoređene na 17 lokacija. Gde se ta skladišta nalaze Fegele ne može da kaže, jer ističe da su te lokacije od Ministarstva unutrašnjih poslova proglašene kritičnom infrastrukturom.

Navela je jedino da u svakoj pokrajini postoje po dva takva skladišta. Vakcina će prilikom dopremanja i raspodjele biti neprestano držana u specijalnim kontejnerima sa ledom na temperaturi od minus 80 stepeni, te će na destinaciji biti prebačene u specijalne komore za hlađenje.

Te komore garantuju skladištenje na temperaturi od minus 80 stepeni, a imaju kapacitet za 160.000 do 170.000 vakcina. “Skladištenje na tako niskim temperaturama nije pravilo, ali smo dogradili naše kapacitete”, objasnila je Fegele.

Podijeli

3 thoughts on “Oksfordska vakcina najefikasnija

Komentariši