daleko od završetka

Pandemija daleko od završetka

News Vijesti

Pandemija virusa korona nije ni blizu svog završetka, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Tedros Adhanom Gebrejesus. On je u obraćanju novinarima rekao da je to surova realnost i da se pandemija ubrzava iako su mnoge zemlje globalno ostvarile određen napredak. “Svi želimo da se ovo završi. Želimo da nastavimo sa našim životima. Ali, surova realnost je da ovo nije ni blizu kraja”, istakao je Tedros.

SZO planira da tokom sedmice održi sastanak radi procjene ostvarenog napretka na polju istraživanja usmjerenog ka borbi protiv kovida-19. Švajcarske vlasti otkrile su u kantonu Graubinden novo žarište korone, koje je nastalo tako što su virus donijeli mladi sa žurki u Beogradu, tvrdi švajcarski “20 min”.

Kako prenosi taj list, grupa od šest momaka se vratila iz Beograda i nakon tri dana oboljela od virusa korona. Prvi oboljeli iz grupe se testirao i pošto je bio pozitivan na korona virus istraženi su njegovi kontakti, nakon čega su sva šestorica u karantinu. Sve osobe koje su imale kontakt sa zaraženima takođe su stavljene pod mjere karantina.

Od ukupno 73 lica koja su u karantinu u kantonu Graubinden, većina je ima veze sa slučajem žurki u Beogradu, istakla je kantonalni ljekar Marina Jamnicki televiziji RSI. Ona je objasnila da je uzrok zaraze “noćni život” mladića. Naglasila je da nema veze gdje se provodi noćni život, ali da, ako jedna osoba oboli na takvom mjestu onda postojiopasnost od zaraze. S tim u vezi apelovala je na mlade da budu odgovorni kad idu u “noćni život”.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *