Pfizerova vakcina

Pfizerova vakcina dobila sjajne ocjene

News Vijesti

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech daje pozitivne rezultate već nakon prve doze, navodi se u analizi koju je objavila Američka uprava za hranu i lijekove (FDA). Kako ističu iz FDA, ova vakcina je izuzetno efikasna, zbog čega su joj dali ocjenu “A+”.

Analiza FDA dolazi neposredno prije važnog sastanka neovisnih naučnih savjetnika u četvrtak ove sedmice, a koji će dati svoje preporuke da li FDA treba odobriti upotrebu vakcine ili ne. Analiza na 53 stranice ustvari će koristiti savjetodavnoj grupi naučnika prilikom donošenja preporuka.

Ukoliko FDA odobri upotrebu Pfizerove i BioNTechove vakcine, to bi omogućilo nekim ljudima da prime vakcinu iako je i dalje u fazi detaljnih kliničkih ispitivanja. Kako stvari trenutno stoje, velike su šanse da će FDA odobriti vakcinu s obzirom da se u analizi navodi da “nisu utvrđeni posebni sigurnosni problemi koji bi spriječili odobravanje vakcine za hitnu upotrebu”.

Analiza je također potvrdila da je vakcina efikasna među svim starosnim skupinama, spolovima, rasnim i etničkim skupinama, ali i među osobama s popratnim bolestima koje se smatraju visokorizičnim skupinama stanovništva.

Pfizerova i BioNTechova vakcina također je efikasna u prevenciji od koronavirusa već nakon prve doze, rekao je za New York Times William Gruber, viši potpredsjednik kliničkog istraživanja i razvoja vakcine. Međutim, Gruber ističe da su potrebne dvije doze za maksimalnu zaštitu.

Prema analizi FDA, ova vakcina dolazi s određenim blažim nuspojavama koje uključuju umor, glavobolju, bolove u mišićima, groznicu, bolove u zglobovima i reakcije na mjestu uboda. Ipak, ozbiljne neželjene reakcije bile su rijetke među ispitanicima.

Ukoliko naučni savjetnici u četvrtak ponude povoljne preporuke za odobravanje cjepiva, FDA bi mogla krenuti s distribucijom vakcine već ovog vikenda.

PODSETIMO NA TUZBE UPUCENE KOMPANIJI PFIZER  OD NIGERIJE !!!
– Vlada u Abudži traži oko 7 milijardi usd odštete za porodice djece za koje se vjeruje da su umrle od Pfizerovog cjepiva protiv meningitisa Trovana❗️
– Nigerijska vlada pokrenula je tužbu protiv najvećeg svjetskog farmaceuta Pfizera, tereteći ga za smrt i zdravstvene probleme djece koja su uzimala eksperimentalni lijek Trovan i američkih kompanija u vrijeme epidemije meningitisa 1996. u toj afričkoj zemlji. ❗️
– Nigerijska vlada tek je odgovorila podnošenjem tužbe protiv Pfizera, nakon što je to prije dvije godine učinila nigerijska država Kano. U skladu s tim, Nigerija traži od Pfizera odštetu od oko 7 milijardi dolara za porodice djece za koje se vjeruje da su umrle ili imaju zdravstvene probleme nakon uzimanja sporne droge❗️
Međutim, uprava američkog Pfizera odbacuje sve optužbe braneći da su testovi osporenog lijeka provedeni u skladu s Nigerijskim i međunarodnim pravilima.

Podijeli

3 thoughts on “Pfizerova vakcina dobila sjajne ocjene

Komentariši