Pfizerova vakcina odobrena u EU

Pfizerova vakcina odobrena u EU

News Vijesti

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je Pfizer/BioNTech vakcinu za upotrebu u Evropskoj uniji. Očekuje se da u narednih 48 sati Evropska komisija “stavi pečat” na ovo odobrenje te time otvori put milionima doza koje će Pfizer dostaviti u svih 27 zemalja članica EU.

Vakcinacija bi u većini zemalja trebala početi narednih dana, a ubrzat će se početkom januara, istakle su vlasti. Ova odluka je uslijedila nekoliko sedmica nakon što je Velika Britanija odobrila vakcinu za hitnu upotrebu i odmah počela vakcinaciju, a ubrzo su je slijedile i Sjedinjene Američke Države.

Brzo odobrenje britanskih i američkih regulatora izvršilo je jednu vrstu pritiska za EMA-u koja je promijenila datum odluke i ubrzala cijelu proceduru, piše The New York Times.

Ovo njihovo kašnjenje je oštro kritikovano pogotovo u Njemačkoj u kojoj je i sjedište BioNTech kompanije koja je učestvovala u razvoju vakcine.

Kada je riječ o vakcini američke kompanije Moderna, očekuje se da će konačna odluka biti donesena 6. januara naredne godine. Kompanija Pfizer je saopćila da je spremna distribuirati vakcinu čim dobije odobrenje od EU.

PODSETIMO NA TUZBE KOMPANIJE PFIZER !!!

  • Vlada u Abudži traži oko 7 milijardi dolara odštete za porodice djece za koje se vjeruje da su umrle od Pfizerovog cjepiva protiv meningitisa Trovana❗️
  • Nigerijska vlada pokrenula je tužbu protiv najvećeg svjetskog farmaceuta Pfizera, tereteći ga za smrt i zdravstvene probleme djece koja su uzimala eksperimentalni lijek Trovan i američkih kompanija u vrijeme epidemije meningitisa 1996. u toj afričkoj zemlji. ❗️
  • Nigerijska vlada tek je odgovorila podnošenjem tužbe protiv Pfizera, nakon što je to prije dvije godine učinila nigerijska država Kano. U skladu s tim, Nigerija traži od Pfizera odštetu od oko 7 milijardi dolara za porodice djece za koje se vjeruje da su umrle ili imaju zdravstvene probleme nakon uzimanja sporne droge❗️

Međutim, uprava američkog Pfizera odbacuje sve optužbe braneći da su testovi osporenog lijeka provedeni u skladu s Nigerijskim i međunarodnim pravilima.

Podijeli

5 thoughts on “Pfizerova vakcina odobrena u EU

Komentariši