270 elektorskih glasova

Pobjedničkih 270 elektorskih glasova

News Vijesti

Za novog predsjednika SAD-a vodi se potpuno neizvjesna trka, a brojni analitičari prave “pobjednički put” koji bi jednog ili drugog kandidata mogao odvesti do 270 elektorskih glasova, odnosno pobjede. Ključne države u kojima Biden i Trump traže pobjedu nose sljedeći broj elektorskih glasova: Aljaska 3, Sjeverna Karolina 15, Pensilvanija 20, Georgia 16, Wisconsin 10, Nevada 6, Arizona 11, Maine 4 i Michigan 16.

CNN-ov Phil Mattingly predstavio je potencijalni put za oba kandidata. Za pobjedu Joea Bidena scenarij je sljedeći: Ako Biden održi vodstvo u Wisconsinu, Nevadi, Arizoni i Maineu te prestigne Trumpa u Michiganu – to je njegov put do pobjede i ako Trump osvoji Aljasku, Sjevernu Karolinu, Pensilvaniju i Georgiju.

Mattingly je također zacrtao potencijalni put za Trumpovu pobjedu: Ako Trump pobijedi u Pensilvaniji, Michiganu i preokrene Nevadu, gdje je trenutno vrlo tijesna utrka, imat će glasove koji su mu potrebni za 270 elektora.

Prema posljednjim informacijama Biden je preuzeo vodstvo u Michiganu gdje je od početka vodio Trump. Michigen nosi velikih 16 elektorskih glasova, a Biden trenutno ima 49,3 posto glasova, a Trump 49,1.

Savezna država Wisconsin pripala je Joeu Bidenu, navedeno je u projekciji CNN-a. S druge strane, Donald Trump nije zadovoljan ovim rezultatom i tražit će novo brojanje glasova. Biden je trenutno u vodstvu sa 237 elektorskih glasova u odnosu na Trumpa koji ima 213.

Iz Trumpovog tabora su se već prije finaliziranja brojanja glasova u Wisconsinu izjasnili kako žele da se glasovi u ovoj saveznoj državi ponovo izbroje jer nisu zadovoljni rezultatima. Wisconsin donosi ukupno 10 elektorskih glasova, a kandidatima je za pobjedu na izborima potrebno ukupno 270.

Podijeli

Najčitanije

Ocjena
5

2 thoughts on “Pobjedničkih 270 elektorskih glasova

  1. Mnogo je glasova koji nisu prebrojani. Možda nedovoljno za sustizanje, ali ko zna. Inače, neki ljudi u okrugu Pima dobili su dva potpuno ista glasačka listića. Moja kćer je dobila jedan otprilike mjesec dana prije izbora i još 10 dana prije. Koristila je posljednju. Imali su različite barkodove i vjerovatno je mogla glasati dva puta. Pitam se da li je neko glasao dva puta.?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *