Pomilovanje Snoudena

Pomilovanje Snoudena

News Vijesti

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da razmišlja o pomilovanju bivšeg saradnika i uposlenika CIA i NSA Edvarda Snoudena koji trenutno živi u Rusiji zbog toga što je prije nekoliko godina objavio spektakularne tajne podatke o špijunaži.

U intervjuu koji je Tramp dao za “New York Post” govoreći o Snoudenu rekao je da “mnogo ljudi smatra da američki zakon prema njemu nije postupio ispravno i fer”. Na pitanje novinara da li razmišlja o mogućem pomilovanju najpoznatijeg zviždača u svijetu, Tramp je rekao da će početi da razmišlja o tome.

Vlasti SAD godinama žele da se Snouden iz agzila u Rusiji vrati u Ameriku kako bi se suočio sa krivičnim suđenjem zbog optužbi za špijunažu iz 2013. godine.

On je tada pobjegao iz države nakon što je objavio tajne dosijee koji su otkrili ogromne domaće i međunarodne nadzorne operacije koje provodi NSA. U pitanju su dokumenti koji dokazuju telefonsko prisluškivanje i internet nadzor brojnih američkih službi. Snoudenova priča je ispričana u dokumentarnom filmu “Citizenfour” koji je nagrađen Oskarom.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *