Biden u prednosti

Posljednje ankete: Biden u prednosti

News Vijesti

Posljednje ankete pokazuju da demokrata Joe Biden vodi nad američkim predsjednikom Donaldom Trumpom dva dana uoči izbora u SAD-u, međutim republikanac Trump polaže nade u takozvane “swing” (neodlučne) države. Uprkos Bidenovom vodstvu brojni mediji prognoziraju da to ne mora nužno značiti da će demokrate pobijediti jer je slična situacija bila i 2016. godine, kada je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton ubjedljivo vodila nad Trumpom da bi nakon toga izgubila na izborima.

Ipak, vodstvo Bidena u nacionalnim anketama bilo je relativno stabilno proteklih mjeseci usred zdravstvene krize. I trenutno je u prednosti nad Trumpom za 10 posto u nacionalnim anketama, tačnije 52 (Biden) naspram 42 (Trump) posto glasova. Prema analizama, situacija je gotovo i nepromijenjena u odnosu na oktobar kada je demokrata Biden vodio s 11 posto razlike naspram Trumpa.

Također, ankete su pokazale da su žene i stariji glasali za Bidena te da ovaj put Trumpu nisu dali podršku. Međutim, važno je istaći da je Trump i dalje blizu Bidenu u nekoliko ključnih država, a anketa Reutersa i Ipsosa je pokazala da je utrka još tijesna na Floridi, u Sjevernoj Karolini i Arizoni.

Shodno tome, naglašava se da Biden u tim ključnim državama i dalje ima prednost, ali da je ona opala za četiri posto u odnosu na prošli mjesec. I u “swing” (neodlučnim) državama je tijesno zato što većina njih daju ili bi mogle dati prednost Trumpu na šta se on i oslanja.

“Ovi izbori su vjetovatno najkonkurentnija utrka od 10 bodova prednosti koju sam do sada vidio. Trump zadržava prednost i uživa snažnu podršku radničke klase i bijelaca kojih je najviše u ‘swing’ državama”, kazao je Bill McInturff republikanski anketaš koji je proveo istraživanje s demokratom Jeffom Horwittom.

Trump također zaostaje pet posto u Pennsylvaniji i devet u Michiganu i Wisconsinu, još tri ključne države koje su mu pomogle da osvoji glasove izbornog kolegija 2016. i pobijedi demokratkinju Hillary Clinton koja je prikupila više glasova birača.

Trump bi i bez osvajanja Michigana i Wisconsina mogao ponovno pobijediti ako osvoji sve savezne države koje je dobio 2016. Trumpovo zaostajanje u anketama potaknuto je padom podrške ključnih grupa birača koje su mu pomogle 2016., bijelaca bez fakultetske diplome i starijih Amerikanaca, te neodobravanjem njegovog odgovora na pandemiju koronavirusa koja je dominirala izbornom kampanjom.

Biden i Trump zauzeli su različite pristupe koronavirusu koji je ubio više od 227.000 ljudi u SAD-u, a milione ostavio bez radnog mjesta. Trump je više puta umanjivao prijetnju koronavirusa i obećao da će kriza uskoro proći, dok se Biden zauzeo za strože mjere za suzbijanje tog virusa.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *