Požar u Kaliforniji

News Vijesti

Vlasti u Kaliforniji naredile su evakuaciju više stotina ljudi iz gradića Gejzervil, sjeverno od San Franciska, zbog požara koji se širi u okrugu Sonoma. Šerif tog okruga naložio je obaveznu evakuaciju za to mjesto u kojem živi skoro 900.000 ljudi. Bez električne energije ostalo je 200.000 ljudi, javio je Reuters. Iz kalifornijske službe za šumarstvo i zaštitu od požara saopšteno je da je vatra, podstaknuta jakim vjetrom, do danas zahvatila površinu od oko 10.000 ari.

Vatrogasni helikopter okruga Los Angeles je danas pogodio pticu dok se borio protiv vatre Tick, potvrdio je večeras na konferenciji za novinare načelnik vatrogasne službe okruga LA Daryl Osby. Na vetrobranskom staklu helikoptera došlo je do značajne štete, ali oni su uspjeli sigurno sletjeti nazad na helikopter, rekao je Osby.

Vjetrobransko staklo će biti popravljeno i taj će helikopter, Sirkosky Firehawk, letjeti sutra kako bi pomogao u incidentu, dodao je Osby. Preko 500 vatrogasaca trenutno agresivno radi na borbi protiv plamena i nastavit će raditi preko noći jer se očekuju jači vjetrovi, rekao je. Postavljeno je šest helikoptera, četiri vazdušna tankera i oko 100 vatrogasnih vozila. Upozorenje s crvenom zastavom na snazi je do petka u 22:00. po lokalnom vremenu, rekli su zvaničnici.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *