Proširenje EU mrtvo?

Vijesti

Da li je proširenje EU zauvijek mrtvo? – pita Dojče vele nakon što je Francuska stavila veto na početak pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije EU. DW prenosi ocjenu Aleksandre Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost da je vetom Francuske poslata poruka svima na Balkanu da nisu dobrodošli u Uniju, ali i mišljenje profesora Univerziteta u Gracu Florijana Bibera da proširenje nije mrtvo, ali da će zahtijevati više vremena i da će biti više frustracija, nego što je očekivano.

“Poruka koju su Albanija i Sjeverna Makedonija, ali i Srbija, Crna Gora, BiH i Kosovo dobili jeste da nisu dobrodošli – šta god da urade”, rekla je Štiglmajer u razgovoru za DW . Vjerodostojnost EU na Zapadnom Balkanu je, smatra ona, na istorijskom minimumu. “Ovo je apsolutno najniža tačka na kojoj smo se našli u posljednjih 20 godina kada je u pitanju politika proširenja”, rekla je Štiglmajer. Štigmajer kaže da je važno da zemlje Zapadnog Balkan shvate da sve što rade u oblasti reformi rade zbog svog boljitka, a ne samo zbog puta u EU.

Biber dodaje da je “to bio slučaj sa rješavanjem imena Sjeverne Makedonije, a isto je i sa sporom Srbije i Kosova”. “Francuska je pokazala spremnost da drži ostatak EU, ali i zemlje van Unije, za taoce svoje političke agende. To nije novina, ali na ovako radikalan način svakako nije dobar signal za budućnost proširenja“, ocenjuje Biber. Profesor iz Graca se pita “zašto bi sada Srbija ili Kosovo pristali na komplikovanu normalizaciju odnosa, zašto dalje reforme u regionu?“

“To ne znači da se reforme neće nastaviti, ali biće mnogo teže. Biće i lakše za one koji traže prijatelje na drugim stranama i vode se izgovorom ”šta nam EU nudi?”“, objašnjava Biber. Biber smatra da je proširenje od “najuspešnije politike EU“ postalo “kolateralna šteta“ sukobljenih vizija budućnosti Unije.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *