Protesti u Iraku

News Vijesti

Najmanje 23 osobe poginule su u protestima širom Iraka, saopštili su danas zvaničnici, javila je agencija AP. Nereda je bilo u Bagdadu, Nasiriji, Amari, Samavi i još nekim iračkim gradovima. Kako je saopštio visoki irački bezbjednosni zvaničnik, demonstranti u Bagdadu su poginuli kada su snage bezbjednosti ispalile bojevu municiju kako bi ih rastjerale.

On je rekao da je policija upotrijebila i suzavac i gumene metke protiv demonstranata koji protestuju zbog loših uslova života u Iraku. Do nasilja u Nasiriji je došlo kada je iračka šiitska militantna grupa Asaib Al al-Hak otvorila vatru na grupu demonstranata koji su pokušavali da uđu u njenu lokalnu kancelariju.

Istovremeno, u južnom gradu Amara povrijeđeno je najmanje 18 ljudi kada su učesnici protesta pokušali da uđu u kancelarije lokalne milicije, prenosi Reuters. Demonstranti su danas zapalili kancelarije šiitske političke partije i šiitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Mutana, saopštila je policija. Kancelarije pokreta Hikma i Asaib Al al-Hak zapaljene su u gradu Samava.

Snage bezbjednosti pokušale su da rastjeraju demonstrante suzavcem, prenosi Reuters. Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom mjeseca, postali su nasilni nakon što su bezbjednosne snage počele da koriste bojevu municiju. Poslije nedjelju dana nasilja u prijestonici Iraka i južnim dijelovima zemlje, Vladinom istragom utvrđeno je da su snage bezbjednosti koristile prekomjernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000. Ubijeno je i osam pripadnika bezbjednosnih snaga.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *