Prva primila vakcinu !

News Vijesti

Korona virus, vakcina i Velika Britanija: Baka prva primila Fajzerovu vakcinu

Devedesetogodišnja žena Margaret Kinan  postala je prvi čovek kojem je data vakcina protiv korona virusa proizvođača Fajzer/BioNtek kao deo programa masovne vakcinacije širom Velike Britanije. Margaret Kinan je rekla da se osećala privilegovano zbog toga što je prva primila vakcinu.

Margaret Kinan, koja sledeće nedelje puni 91. godinu, rekla je da je dobila „najlepši, preuranjeni rođendanski poklon”.

 

Injekcija joj je data rano jutros i prva je od 800.000 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek koja će se davati u narednim nedeljama.

”Osećam se privilegovano što sam prva osoba vakcinisana protiv Kovida-19“, rekla je Margaret Kinan.Dodala je da joj je ovaj poklon, koji je dobila uoči rođendana, najlepši koji je mogla da poželi.

To znači da konačno mogu da se radujem druženju sa porodicom i prijateljima u novoj godini, jer sam veći deo ove godine bila sama“.

Uz zahvalnost medicinskom osoblju na velikoj brizi i nezi, poručila je:

Moj savet svima kojima su ponudili vakcinu je da je prihvate – ako sam ja mogla da je primim u 90. godini, možete i vi“.

Britanija je od Fajzera naručila 40 miliona doza vakcine, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 miliona, s obzirom na to da je potrebno vakcinu dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet.

Vakcinu treba da prevezu i skladište na temperaturi od najmanje minus 70 stepeni Celzijusa.

Dve kompanije su razvile specijalno dizajnirane friždere, u kojima se kontroliše temperatura, i u kojima se željena temperatura može da se održii deset dana bez otvaranja. U njima, mogu da se koriste za čuvanje vakcine 30 dana. Jednom odmrznuta bočica s vakcinom može se držati do pet dana na temperaturi frižidera (2-8 stepeni).

Tržište Velike Britanije vakcinom će obezbediti proizvodno mesto kompanije Fajzer u Pursu, u Belgiji, jedno od najvećih proizvodnih središta s preko 2.600 radnika.

PODSETIMO NA TUZBE UPUCENE KOMPANIJI PFIZER !!!

  • Vlada u Abudži traži oko 7 milijardi dolara odštete za porodice djece za koje se vjeruje da su umrle od Pfizerovog cjepiva protiv meningitisa Trovana❗️
  • Nigerijska vlada pokrenula je tužbu protiv najvećeg svjetskog farmaceuta Pfizera, tereteći ga za smrt i zdravstvene probleme djece koja su uzimala eksperimentalni lijek Trovan i američkih kompanija u vrijeme epidemije meningitisa 1996. u toj afričkoj zemlji. ❗️
  • Nigerijska vlada tek je odgovorila podnošenjem tužbe protiv Pfizera, nakon što je to prije dvije godine učinila nigerijska država Kano. U skladu s tim, Nigerija traži od Pfizera odštetu od oko 7 milijardi dolara za porodice djece za koje se vjeruje da su umrle ili imaju zdravstvene probleme nakon uzimanja sporne droge❗️

Međutim, uprava američkog Pfizera odbacuje sve optužbe braneći da su testovi osporenog lijeka provedeni u skladu s Nigerijskim i međunarodnim pravilima.

Podijeli

6 thoughts on “Prva primila vakcinu !

Komentariši