Puigdemont stigao u Strazbur

News Vijesti

Bivši predsjednik parlamenta Katalonije Carles Puigdemont doputovao je u Strazbur kako bi kao evropski poslanik prvi put prisustvovao sjednici Evropskog parlamenta uprkos potjernici koja je za njim izdata u Španiji. On je riješen da iskoristi članstvo u Evropskom parlamentu za nastavak borbe za nezavisnost Katalonije od Španije, a članstvo u ovom tijelu mu omogućuje poslanički imunitet.

Puigdemont je svoj dolazak iskoristio kako bi zahtijevao oslobađanja bivšeg zamjenika predsjednika katalonskog parlamenta Oriola Hunkerasa, koji se nalazi u zatovoru u Španiji. “On bi trebalo da bude ovdje sa nama. On ima ista prava”, rekao je Puigdemont. U Strazbur je, osim Puigdemont, stigao još jedan bivši katalonski lider Toni Komin, kojeg su vlasti u Španiji, takođe, pokušale da spriječe u namjeri da zauzme mjesto u Evropskom parlamentu, javio je AP.

“Španija je pokušala da nam uvede zabranu, ali smo danas, konačno, tu”, dodao je Puigdemont. Za Puigdemontom i Kominom raspisana je potjernica u Španiji, zbog njihove uloge u pokušaju otcjepljenja Katalonije i organizovanju referenduma o nezavisnosti španske pokrajine u oktobru 2017. godine. U Strazbur su u znak podrške doputovali i članovi trenutne vladajuće koalicije u Kataloniji.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *