Reforma Ustava BiH

Reforma Ustava BiH

News Vijesti

Američki ambasador u BiH Eric Nelson izjavio je da je Dejtonski sporazum okončao rat u BiH, ali donio i Ustav BiH koji treba biti živi dokument koji se dopunjava i mijenja. Tu ideju je pozdravio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, naglasivši da to ne podrazumijeva članstvo u NATO-u.

“Tako da prije ili kasnije svaka zemlja shvati da su joj potrebne neke reforme, i očigledno je da su bosanskohercegovačkom ustavu potrebne reforme, i Dejton i bosanskohercegovački ustav trebaju da se reformišu. Zašto? Zato što bosanskohercegovački građani žele biti dijelom transatlanske zajednice”, poručio je Nelson u razgovoru za Glas Amerike.

On smatra da postoji cijeli niz ustavnih pitanja kojima se u tom smislu treba pozabaviti da bi zemlja ispunjavala transatlanske standarde. “Mnoga od tih pitanja je teško riješiti, ali ni jedno nije nemoguće riješiti. Neslaganje oko izbora u Mostaru se vuklo više od decenije, i nije bilo nemoguće za riješiti. Naravno trebala je snažna volja i vrijeme da se kaže sada se konačno ide naprijed”, kazao je.

Na Nelsonove izjave danas je reagovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazavši da Republika Srpska ne želi u NATO, niti će za to dati saglasnost, dok je za svaku vrstu promjena Ustava BiH potreban sporazum dva bh. entiteta. “Ako mi ne damo saglasnost da BiH ide ka NATO, ona u tom smjeru neće ni ići i to je jasno”, rekao je Dodik novinarima u Stanarima, prenosi ATV.

Kada je riječ o promjenama Ustava BiH, Dodik je rekao da je inicijativa američkog ambasadora u tom pravcu dobra, jer je uvidio gdje su problemi u BiH, a koja, kako kaže, živi nelegalno od Dejtonskog sporazuma. “I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti RS-u i prenosio ih na nivo BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da inicijativu za promjene Ustava BiH slavodobitno dočekuju u Federaciji BiH, misleći da će prenos nadležnosti biti “pokriven” određenim ustavnim promjenama. On je ukazao da to nije uspjelo ni u butmirskom ni u prudskom procesu, pa neće ni sada.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *