italija korona

Rekordan broj novozaraženih

News Vijesti

U Italiji je u posljednja 24 sata registrovan rekordan broj novozaraženih od početka epidemije. Zbog ubrzanog širenja infekcije vlast je ranije pooštrila mjere što je jučer izazvalo proteste građana u mnogim dijelovima države. Ministarstvo zdravlja Italije je objavilo da su u posljednja 24 sata registrovane 21.994 nove infekcije koronavirusom te da je to najveći dnevni zbir od izbijanja epidemije. Posljednji rekord su imali u nedjelju kada je bilo 21.273 novozaraženih.

U prethodnom danu je preminula 221 osoba što je 141 pacijent više u odnosu na dan ranije, a ukupno je od početka epidemije u Italiji preminulo 37.700 osoba. Prvi put od maja broj preminulih je veći od 200Prvi put od maja broj preminulih je veći od 200

Sjeverna regija Lombardija i njen glavni grad Milano je i dalje najteže pogođeno područje, a nakon nje i južno područje Kampanije. Nakon rekordnog broja novozaraženih u Italiji, vlast je naložila da se barovi i restorani zatvore do 18.00 sati, kao i teretane, kina i bazeni. Zbog vladinih protuepidemijskih mjera u mnogim dijelovima države proširili su se protesti, a u nekim regijama su postali i nasilni.

Na sjeveru Italije demonstranti su se sukobili s policijom, a saopćeno je da u Torinu postoje dvije odvojene grupe demonstranata, te da su jedni navijači nogometnih klubova Juventus i Torino, a drugi mirni demonstranti poput trgovaca, ugostitelja, vlasnika malih preduzeća i drugih koji su ekonomski pogođeni novim mjerama.

U ovom gradu su taksisti blokirali trg i na taj način ukazali na ogromne gubitke koje su imali tokom proteklog perioda. Ističu da su im prihodi minimalni zbog nedostatka turista, a da je sve manje mušterija i među domaćim stanovništvom zbog odluka o radu od kuće i skraćivanja radnog vremena.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *