Ruski potez lakomislen

Ruski potez lakomislen

News Vijesti

Vijest da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv novog virusa korona prenijeli su svi svjetski i regionalnni mediji i izazvala uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje, koji kažu da je teško vjerovati u vakcinu za koju nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

Odlučna da bude prva u svjetskoj trci u razvoju vakcine protiv pandemijske bolesti COVID-19, Rusija tek treba da sprovede kliničko ispitivanje širokih razmjera koje će rezultirati podacima o tome djeluje li – a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, “lakomisleni” potez, prenijela je Hina.

“Rusija zapravo provodi eksperiment na nivou velike populacije”, kaže Ajfer Ali, specijalista za ispitivanja lijekova u britanskoj “Warwick Busineš Sćool”. Ona kaže da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti. A one, iako vjerovatno rijetke, mogle bi biti teške, upozorava ona.

Fransoa Baloks, stručnjak genetskog instituta pri Universitetskom koledžu u Londonu, kaže da je to “lakomislena i blesava odluka”.

“Masovno vakcinisanje s neprimjereno testiranom vakcinom je neetično”, kaže on i dodaje da “bilo koji problem s ruskim programom vakcinisanja bi bio poguban i s negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odložio prihvatanje vakcine u populaciji”.

Njegove riječi potvrđuje i Deni Altman, profesor imunologije na Imperial koledžu u Londonu, koji kaže da bi kolateralna šteta primjene vakcinne za koje se ne zna je li sigurno i efikasno bilo “nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema”. U ovom trenutku desetak proizvođača lijekova širom svijeta, koji razvijaju vakcinu, provodi ispitivanja mogućih cjepiva na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetine hilljada dobrovoljaca.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *