izbori u SAD

SAD: Koje države bi mogle odlučiti

News Vijesti

Deset dana uoči izbora u SAD 3. novembra, republikanski predsjednik Donald Tramp i demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden vode intenzivnu kampanju u takozvanim presudnim ili neopredijeljenim državama – u kojima je ishod izbora još neizvjestan. To su Arizona, Florida, Mičigen, Severna Karolina, Pensilvanija i Viskonsin.

Te države imaju važnu ulogu na američkim predsjedničkim izborima, gdje pobjednika ne odlučuju direktni glasovi Amerikanaca. Umjesto toga, svakoj državi pripada određeni broj elektorskih glasova, koji se dodjeljuju jednom kandidatu na osnovu ishoda direktnog glasanja u toj državi, piše Glas Amerike. U svim državama osim Mejna i Nebraske, kandidat koji dobije većinu direktnih glasova osvaja sve glasove elektora u toj državi.

Elektorski sistem gdje “pobjednik odnosi sve” navodi kandidate da vode jaču kampanju u državama u kojima pobeda, sa stanovišta matematike, lakše otvara put ka Bijeloj kući, navodi Glas Amerike. Države u kojima je izborna trka tesna i koje mogu da se “okrenu” jednoj ili drugoj stranci, kao što je Pensilvanija, dobijaju više pažnje od kandidata nego druge države, kao što je Kalifornija, u kojoj je skoro izvijesno da jedna stranka dobija većinu glasova.

Ovih desetak država se smatra vječitim “presudnim” državama, pošto su kontinuirano imale tjesne rezultate na novijim predsjedničkim izborima. Tramp je pobijedio u svih šest država 2016. izuzetno malom većinom glasova, ponekad manjom od jednog procenta, ali prema novim anketama, Bajden trenutno ima malo vođstvo u svih šest.

Trampova pobjeda 2016. u tih šest država pratila je sličan obrazac primjećen u ostatku zemlje – prednost demokrata u urbanim centrima je poništena tako što su osvojeni glasovi birača naklonjenih republikancima u ruralnim okruzima i predgrađima, i među bijelim glasačima koji nisu fakultetski obrazovani.

Iako trendovi pokazuju da je Bajden možda uspio da privuče dio tih demografija 2020. Bajdenov izborni štab upozorio je njegove pristalice da se ne opuste previše.

Analitičari kažu da, budući da Bajden mjesecima ima stabilno vođstvo u anketama, glavni strah njegovog izbornog štaba sada je da bi mogao da osvoji većinu direktnih glasova ali opet izgubi elektorski koledž, kao što se dogodilo demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton 2016. Viskonsin, dom velikog broja ruralnih i radničkih, bjelačkih zajednica koje čine većinu Trampovih pristalica, bio je “prelomna tačka” koja je matematički Trampa dovela do traženog broja elektorskih glasova 2016.

Podijeli

1 thought on “SAD: Koje države bi mogle odlučiti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *