SAD: Uvesti sankcije Turskoj

SAD: Uvesti sankcije Turskoj

News Vijesti

Amerika je spremna da uvede sankcije Turskoj zbog nabavke ruskog protivraketnog sistema “S-400”, izjavilo je u četvrtak više izvora, uključujući i dva višerangirana američka zvaničnika. Izvori navode da bi sankcije, koje će najvjerovatnije izazvati negodovanje Ankare i zakomplikovati odnose administraciji novoizabranog predsjednika Džozefa Bajdena, mogle biti objavljeno uskoro.

Prema riječima izvora, sankcije će biti usmjerene protiv Odbrambene industrije i njihovog direktora Ismaila Demira. Nekoliko izvora smatra da će objava o sankcijama biti već u petak ali možda i naredne sedmice. Višerangirani turski zvaničnik rekao je da će sankcije biti kontraproduktivne i da će naškoditi odnosima između dvije zemlje.

“Sankcije neće postići rezultat već će biti kontraproduktivne. Turska je više da se slični problemi rješavaju putem diplomatije i pregovora. Nećemo prihvatiti jednostrana nametanja”, naglasio je zvaničnik.

Rusija je “S-400” isporučila prošle godine i Turska je izvršila probu u oktobru. Ankara je saopštila da “S-400” nije integrisan u NATO sisteme i da ne predstavlja prijetnju. Međutim, SAD ističu da “S-400” predstavlja prijetnju i objavile su prošle godine da će zbog toga isključiti Tursku iz programa borbenih aviona “F-35”.

A austrijski kancelar Sebastian Kurc objavio je na svom Twitter profilu, nakon sastanka lidera država članica Evropske unije, da EU mora snažnije djelovati protiv Turske.

“Moramo takođe odlučno djelovati protiv kršenja međunarodnog prava od strane Turske. Stoga zahtijevam zajedničku i odlučnu reakciju EU s dodatnim listama sankcija. Takođe podržavamo ideju o embargu na oružje za Tursku”, napisao je Kurc na svom Twitter profilu.

Ovo je nastavak verbalnih napada austrijskog kancelara upućenih Turskoj i predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu koje su koje su počele u oktobru kada je Kurc osudio ponovno upućivanje turskog istraživačkog broda Oruc Reis u istočni Mediteran, poručivši da u slučaju da se nastavi s kršenjem međunarodnog prava ovoj državi prijete sankcije EU.

Kurc je tada zatražio da EU odmah obustavi pristupne pregovore sa Turskom, ukazujući da se Ankara godinama sve više udaljava od evropskih vrijednosti. Inače, na sastanku lidera država članica Evropske unije govorilo se o pandemiji korona virusa, Breksitu i klimatskim promjenama.

Podijeli

7 thoughts on “SAD: Uvesti sankcije Turskoj

Komentariši