broj zaraženih

SAD: Više od milion osoba zaraženo

News Vijesti

U SAD-u je zvanično broj zaraženih koronavirusom veći od milion, tačnije, riječ je o 1.002.498 osoba, podaci su Univerziteta Johns Hopkins. Guardian piše da SAD čine oko trećinu zaraženih koronavirusom u svijetu, a na globalnom nivou je zaraženo 3.083.467 osoba.

SAD su potvrdile daleko više slučajeva nego bilo koja druga država na svijetu, a u ovoj državi je od posljedica koronavirusa preminulo nešto više od 57.000 osoba. Američki predsjednik Donald Trump danas je nešto ranije predvidio da bi smrtnost od koronavirusa u SAD-u mogla dostići 70.000.

Španija koja je zabilježila porast zaraženih i veliki broj smrtnih slučajeva od posljedice koronavirusa ima 232.128 zaraženih, a odmah iza nje je Italija sa 201.505 slučajeva. Ostale države imaju manje od 200.000 zaraženih. Također, vjeruje se da je stvarni broj zaraženih mnogo veći zbog nedostatka testiranja, mnogih neprijavljenih slučajeva i sumnji da pojedine vlade kriju stvarno stanje epidemije u njihovim zemljama.

A Francuska će od 11. maja početi s ublažavanjem mjera koje su donesene zbog sprečavanja zaraze koronavirusom. Premijer te zemlje Edouard Phillipe danas je pred parlamentom objavio detalje o svim narednim koracima. CNN piše da je Phillipe u svom obraćanju predložio da se postepeno ponovo otvore vrtići i osnovne škole od 11. maja na svim teritorijama Francuske.

“U drugom koraku možemo razmotriti ponovno otvaranje fakulteta, a o srednjim školama ćemo donijeti odluku početkom juna. Nakon što započnemo s ublažavanjem mjera uslijedit će praćenje situacije od 11. maja do 2. juna, a krajem maja ćemo donijeti odluku o otvaranju kafića i restorana”, dodao je Phillipe.

Fransuski premijer je rekao da postoje tri strategije za borbu protiv pandemije, a to je da se ljudi zaštite, što više testiraju i izoluju. “Moramo napredovati oprezno. Karantin kojeg smo uveli bio je efikasan sistem jer je time spriječeno oko 62.000 smrtnih slučajeva zbog koronavirusa”, zaključio je Phillipe.

Podijeli

Review Overview

Summary
5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *