Sarajevo najveći klaster u Evropi

Sarajevo najveći klaster u Evropi

News Vijesti

Na sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) je danas razmatrana aktuelna politička situacija, kao i predstojeći lokalni izbori i utvrđivanje kriterija za kandidatske liste. Utvrdili su čak 17 zaključaka, od onih vezanih za koronavirus, investicije, status Bošnjaka u RS-u pa do odnosa s Hrvatskom.
Ovo su Zaključci sa sjednice Predsjedništva SDA:

Zahtijevamo od Vlade FBiH i kantonalnih vlada striktnu implementaciju propisanih epidemioloških mjera, kao i sankcioniranje prekršilaca.

Nadležne institucije trebaju razmotriti eventualno uvođenje restriktivnijih mjera u cilju sprečavanja daljnjeg širenja koronavirusa. Pozivamo građane da se u interesu zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja ostalih ponašaju odgovorno i da poštuju propisane mjere. Sarajevo se pretvara u najveći klaster u Evropi i prijeti mu italijanski scenarij. Također, u Sarajevu je potrebno borbu protiv COVID-19 efikasnije provesti na primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Od nadležnih nivoa vlasti tražimo da osiguraju sredstva za dodatne kapacitete izolatorija u kliničkim centrima i bolnicama na području FBiH.

Tražimo da Vijeće ministara BiH bez odgađanja usvoji kriterije za dodjelu i implementaciju sredstava predviđenih budžetom institucija BiH, za saniranje ekonomsko-socijalnih posljedica pandemije COVID-19. Očekujemo da Vijeće ministara, u saradnji sa svim nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, pokrene potrebne procedure u cilju pravovremene nabavke vakcina protiv COVID-19.

Pozivamo da se ubrza realizacija postojećih investicija, poput izgradnje Koridora 5c, brzih cesta, i projekata u okviru energetskog sektora, za koje su već ranije osigurana sredstva. Tražimo da se ubrzaju procedure koje će osigurati dodatno investiranje u infrastrukturu i energetiku iz programa potpore EU za Zapadni Balkan. Realizacija ovih projekata dat će snažan poticaj za očuvanje radnih mjesta i razvoj ekonomskog sistema.

Od Vlade FBiH i Parlamenta FBiH tražimo da hitno donesu posebne zakone kojima će se osigurati podrška najugroženijim sektorima poput hotelijerstva, turizma i drugih.

S obzriom na to da je Institut za mjeriteljstvo BiH, koji je jedini ovlašten da daje stručno mišljenje, ocijenio da su ranije nabavljeni respiratori namijenjeni za stacionarnu upotrebu, pozivamo nadležne institucije da izvrše njihovu raspodjelu po medicinskim ustanovama na području FBiH.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *