Saslušanje o opozivu Trampa

Vijesti

U Predstavničkom domu američkog Kongresa počelo je javno svjedočenje najvišeg diplomatskog predstavnika SAD u Ukrajini Vilijema Tejlora i savjetnika državnog sekretara SAD Džordža Kenta u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trampa. Sesiju je obraćanjem otvorio Adam Šif, predsjedavajući Odborom Predstavničkog doma za obavještajne službe. Šif je istakao da je suština istrage u tome da utvrdi da li je predsjednik Donald Tramp zloupotrebio položaj i pozvao Ukrajinu da se miješa u američke izbore, te da li je iznuđivao ili ucjenjivao zemlju saveznicu.

Šif je rekao da će odgovori na ova pitanja pogoditi ne samo budućnost ovog predsjednika, već i odrediti šta Amerikanci mogu da očekuju od bilo kog budućeg predsjednika. “Ako ovo nije za opoziv, šta je onda? Da li je predsjednikova dužnost da poštuje Ustav?”, upitao je Šif. Planirano je da najpre svjedoci iznesu uvodna izlaganja, a onda će advokati i predstavnici u Kongesu moći da postavljaju pitanja. Odbor Predstavnickog doma za obavještajne službe nadzire istragu.

Poslije nekoliko nedjelja ispitivanja iza zatvorenih vrata, u kojima su učestvovale sadašnje i bivše diplomate i zvaničnici, zakonodavci i oni koji će svjedočenja pratiti širom zemlje biće u prilici da čuju i Vilijema Tejlora, trenutno visokog američkog diplomatu u Ukrajini i Džordža Kenta, koji nadgleda poslove u Ukrajini, prenio je Glas Amerike. Predsjedavajući komitetom Adam Šif rekao je da su Tejlor, Kent i treća svjedokinja koja bi trebalo da se pojavi u petak Mari Jovanovič, bivša ambasadorka SAD u Kijevu, “decenijama predano i uzorno služili našoj naciji” i da vjeruje da je od vitalnog značaja da američki narod i svi članovi Kongresa, čuju njihove sopstvene reči o tome šta su doživeli i čemu su svjedočili.

I Tejlor i Kent rekli su da je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da otvori istragu o jednom od Trampovih glavnih demokratskih izazivača na izborima 2020, bivšem potpredsjedniku Džou Bajdenu, a prije nego što Ukrajini bude odoborena vojna pomoć od 391 milion dolara, koje je Kijev želio za borbu protiv proruskih snaga na istoku zemlje. Ali republikanci, sudeći po memorandumu koji je juče kružio među članovima stranke uoči početka svjedočenja, planiraju da oštro stave pod sumnju to koliko su dvojica zvaničnika razumjela Trampove namjere u odnosu prema Ukrajini i da insistiraju na tome da je Tramp imao “dubok, istinski i razuman skepticizam” u vezi sa korupcijom u Ukrajini, te da je to što je zdržavao pomoć toj zemlji bilo “u potpunosti razumno”.

U razgovoru sa Zelenskim krajem jula, Tramp je zatražio “uslugu” od ukrajinskog lidera u vidu istrage o Bajdenu, o radu njegovog sina Hantera Bajdena u ukrajinskoj kompaniji za prirodni gas i plasiranju teorije da se Ukrajina mešala u izbore 2016. godine na kojima je Tramp pobijedio, a ne Rusija, kao što je zaključila američka obavještajna zajednica. Memorandum republikanske strategije koji kruži zdanjem Kapitola predviđa četiri stuba odbrane za Trampa: jedan je da poziv od 25. jula ne pokazuje nikakvo uslovljavanje niti ima dokaza o pritisku, drugi da su i Zelenski i Tramp poslije toga rekli da nije bilo pritiska tokom poziva, treći da Kijev tada nije bio svjestan – već kasnije – da je američka vojna pomoć uskraćena i četvrti da je Tramp na kraju 11. septembra odobrio vojnu pomoć, a da istraga o Bajdenu nije otvorena.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *