SPO pobijedila

SPO pobijedila na bečkim izborima

News Vijesti

Socijalemokratska partija Austrije (SPO), kao što se i očekivalo, pobijedila je na današnjim gradskim i opštinskim izborima u Beču, pokazuju izlazne ankete objavljene po zatvaranju izbornih mesta. Prema izlaznim anketama, SPO bi trebalo da osvoji 42 odsto glasova, što je za dva odsto više nego prije pet godina.

Na drugom mjestu je Narodna partija Austrije (OVP), koja je osvojila 18,5 odsto glasova i time udvostručila svoje rezultat od prije pet godina. Stranka Zelenih “pala” je na treće mjesto sa 14 odsto glasova. Dramatičan pad pretrpjela je Slobodarska partija Austrije (FPO), koja je 2015. osvojila 30 odsto glasova, a sada svega 10 odsto. U bečkoj skupštini biće još Neos koji trenutno ima oko osam odsto glasova.

Tim HC Štrahe, nekadašnjeg lidera FPO Hajnca Kristijana Štrahea, koji je morao podnijeti ostavke na sve političke funkcije zbog afere “Ibica”, bori se za prelazak cenzusa, jer se računa da bi mogla osvojiti između 3,5 i 5,5 odsto glasova.

“Stranka piva“, kao što se očekivalo neće ući u skupštinu Beča pošto može računati na svega 2,5 odsto glasova, ipak mnogo više nego što su dobile sve ostale manje partije koje su se kandidovale na ovim izborima.

Konačni rezultati ovih izbora biće poznati tek iduće nedjelje, pošto je skoro 40 odsto glasača iskoristio priliku da glasa putem pošte, a ti glasovi se prebrojavaju tek od ponedjeljka.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *