Tramp potučen u Siriji

News Vijesti

Američki partneri zbunjeni su postupcima predsjednika SAD Donalda Trampa u vezi sa Sirijom gdje jača uticaj Rusije i Irana, piše u analizi Deutsche Welle, čiji sagovornici ocjenjuju da šef Bijele kuće nema strategiju za Siriju. Tramp je najprije povukao trupe iz Sirije i omogućio tursku ofanzivu, da bi zatim prijetio turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu s kojim se potom dogovorio.

Tramp se, ocjenjuje DW, ponaša nonšalantno kada se pomene situacija na sjeveru Sirije. U četvrtak je uporedio borbe turske vojske i kurdskih trupa sa dječjom svađom. “Ponekad morate da ih pustite da se malo biju, a onda ih razdvojite”, rekao je Tramp pred fanovima u Teksasu. Od početka turske invazije poginulo je gotovo 500 ljudi, među njima blizu 100 civila, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Drugi izvori tvrde da je skoro 300.000 ljudi moralo da napusti svoje kuće. UNICEF vjeruje da je ugroženo snabdijevanje vodom za 400.000 ljudi. Ali Tramp govori o “dječjoj svađi”, navodi DW.

Prije samo dvije sedmice je Tramp naredio povlačenje američkih trupa sa sjevera Sirije, što je utrlo put turskoj ofanzivi. I to iako su Kurdi bili najvjerniji američki saveznik u borbi protiv Islamske države. Ipak, nedugo pošto je turska vojska otpočela napad, Tramp je prijetio Erdoanu sankcijama i totalnim uništenjem ekonomije. A sada je odustao od sankcija jer je njegov potpredsjednik Majkl Pens u Ankari ispregovarao petodnevni prekid vatre.

“To je navodno rješenje problema koji je sam izazvao”, kaže za DW Frensis Braun iz Fondacije “Karnegi”. Ona dodaje da ni saveznicima više nije jasno šta Tramp radi. “Prijeti sankcijama Turskoj zbog ofanzive za koju su u Ankari mislili da imaju zeleno svjetlo Vašingtona”, kaže ona. U političkim krugovima se priča da Tramp uopšte nije konsultovao vojne stručnjake prije nego što je povukao američke trupe iz Sirije.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *