Trampov ukaz

Trampov ukaz kako bi SAD imale prioritet

News Vijesti

Američki predsednik Donald Tramp je zbog bojazni da bi SAD mogle ostati bez dovoljno vakcina, potpisao ukaz koji će dati prednost isporukama vakcina domaćim naručiocima, u odnosu na izvoz u druge zemlje.

Ukaz će obezbediti da vlada SAD daje prioritet vakcinaciji američkih građana, pre nego što se vakcine pošalju drugim zemljama“, rekao je Tramp.

Proizvođač Fajzer/BioNTek, čija bi vakcina protiv koronavirusa ovih dana trebalo da bude odobrena u SAD, ima ugovor za 100 miliona doza namenjenih za SAD. Drugi proizvođač, Moderna, čija bi vakcina takođe trebalo da bude uskoro odobrena u SAD, obećao je isto 100 miliona doza.

Oba ugovora sadrže opciju za dodatne doze, ali aktiviranje te klauzule može odloziti isporuku za nekoliko meseci. SAD imaju više od 330 miliona stanovnika, a vlada kaže da može im obezbedi vakcinaciju do aprila 2021.

WARP SPEED OPERATION

”Prije Operacije Warp Speed, tipični vremenski okvir za razvoj i odobravanje cjepiva trajao bi godinama.Ako bude odobreno, desetine miliona doza vakcine bit će dostupne ovog mjeseca … i stotine miliona brzo će uslijediti. Svaki Amerikanac koji želi vakcinu moći će dobiti vakcinu.Plan koji smo iznijeli daje prioritet starijim osobama i pacijentima , kao i zdravstvenim radnicima i osobama koje se prvi odzovu.

Oba proizvođača imaju fabrike u SAD i Evropi, a zakoni, kao što je u SAD Zakon o odbrani proizvodnje, teorijski dopuštaju vladi zemlje u kojoj se proizvodi vakcina, da proizvodnju rezervišu za sebe.

Ako je potrebno, pozvaćemo se na Zakon o odbrani proizvodnje. Mislimo da to neće to biti potrebno”, dodao je Tramp.


Podijeli

6 thoughts on “Trampov ukaz kako bi SAD imale prioritet

Komentariši